Foto's: Johan Bokma

Klassiek jubileumconcert in Stoomfabriek

DALFSEN - Met drie zeer jonge piano solisten en het bekende Britten Jeugd Strijkorkest vierde de klassieke programmering van theater De Stoomfabriek onder de titel “Feest” het 50e concert in Dalfsen. Een ongelooflijk knappe prestatie van het team Jos Huigsloot en Elisabeth van Aerde, dat zich onuitputtelijk inzet voor het naar Dalfsen halen van de hoogst denkbare kwaliteit van ensembles en solisten.

Niet voor niets werden zij voor aanvang in het zonnetje gezet door plaatsvervangend bestuursvoorzitter van De Stoomfabriek, Antje de Groot. Ook wethouder Jan Uitslag gaf acte de présence en complimenteerde ‘ons’ theater met het feit, dat inmiddels het publiek van heinde en verre toestroomt op de klassieke programmering.

dsc 7769

De 9-jarige Oekraïense Yulianna Beziazychna liet de vertedering voor haar verschijning binnen enkele seconden omslaan in bewonderende verbazing met haar supervirtuoze vertolking van Chopins Fantasy-Impromptu. Ook de pas 11-jarige Akari Bastiaens zag het publiek in het uitverkochte theater uit de stoelen komen na haar indrukwekkend volwassen muzikale visie op Ravel en vooral op het “Gnomenreichen” van Frans Liszt.

De net als Yulianna uit Oekraïne afkomstige 15-jarige Ivan Petrenko kwam supergemotiveerd het podium op: twee dagen eerder had hij op een belangrijk Zwitsers concours de 1e prijs gewonnen. Dat zorgde, samen met het voortreffelijk begeleidende Britten Jeugd Strijkorkest onder de ervaren leiding van dirigent Loes Visser, voor een verbluffende uitvoering van Griegs pianoconcert in a klein. Bijzonder harmonieus was de samenwerking tussen solist en orkest in de Russische componist Sjtsjedrins variaties op melodieën uit Bizets “Carmen.”

Het moest allemaal een feest worden en dat werd het ook. Dankbaar beloonde de zaal alle musici met een lang, luid en staand applaus. Klassiek Dalfsen en theater De Stoomfabriek gaan nu op naar het honderdste, van Concertgebouw Klasse getuigende concert.  

  • Bron: Persbericht Stoomfabriek