OpStap met Tienes Bouwman

OpStap met Tienes Bouwman

COLLENDOORN - Het is woensdagavond 19 juli en vrijwilliger Tienes Bouwman uit Hardenberg gaat met tien mensen op stap. OpStap is het programma van Landschap Overijssel waar mensen kunnen deelnemen aan verschillende wandeltochten. De keuze is reuze zoals ze zeggen. Elke week is er in het Vechtdal wel ergens een wandeling. Beerze, Lemelerberg, Reestdal en de Horte zijn bekende plekken waar gewandeld kan worden. Een gids vertelt dan veel dingen over de natuur. Want Landschap Overijssel wil de mensen meer betrekken bij de natuur en waarom ze bepaalde dingen doen ten behoeve van de natuur.

Collendoorn, de oude vuilnisbelt

Onder leiding van een landschapsgids wandel je door dit mooie, gevarieerde gebied. Het terrein heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis als vuilnisbelt, die overigens momenteel prachtig gecamoufleerd is. De natuur heeft zich hier geleidelijk ontwikkeld en blijft je verrassen met een grote verscheidenheid aan bomen, planten, vogels, vlinders en paddenstoelen. Op ruim 25 meter hoogte heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en kun je tot in Duitsland kijken. De gids vertelt je alles over dit bijzonder stukje natuur.

Dit gebied was vroeger strategisch van zeer groot belang: de belangrijkste toegangsweg, over het land naar de Noordelijke gebieden, waardoor er nog overblijfselen van vestingwerken: burchten, stadsmuur, linies, schansen en veldslagen te vinden zijn. Verder heeft de aanwezigheid van de basisbehoeften voor mensen ertoe bijgedragen dat in de omgeving sporen te vinden zijn van zeer vroege bewoners. Bovenstaande heeft natuurlijk zijn uitwerking en gevolgen gehad voor de ontwikkeling van het gebied, dus ook voor de aanwezige natuur. Ook komen onderwerpen als duurzaamheid en recreatie aan de orde tijdens de wandeling. Op ruim 25 meter hoogte heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. Collendoorn is niet alleen een zeer boeiend en gevarieerd park maar ook de omgeving is zeer de moeite waard om te komen bekijken.

Natuur

Het is al laat en het is rustig in het kleine bosje. Tienes vertelt veel over de bomen, planten en vogels. ,, Ik vond sporen van een das, terwijl dit tot niet het ideale gebied van de das is." Even later lacht een vogels ons uit. ,, Dat is de groene specht, die maakt zo'n geluid."Niet veel later vliegt er een roofvogel door het bos. ,, Dat is geen buizerd, want die zweeft. De kans is groter dan dat het een havik of sperwer is." Erika Hutten loopt ook mee. ,, Dit is voor mij de eerste keer. Dit is veel leuker dan alleen lopen, want nu wordt er nog wat bij verteld. Dan leer je ook nog wat. Dan kijk je er toch anders tegen, echt heel leuk."  Tienes vertelt ook nog dat hij bewust heeft gekozen voor een laat tijdstip. ,, Het kan zomaar zijn, wanneer je straks bij een stuk land komt, dat je een ree ziet. Die houden van rust en komen 's avonds laat uit het bos." Helaas is er geen ree te vinden.

Rommel

Aan de andere kant van het bos is er een kleine parkeerplaats met een bankje. Het valt op dat er veel rommel ligt. Een blikje energiedrank valt op. Diegene die het opgedronken heeft, had niet de energie om het blikje op te ruimen. Ook vallen de vele sigaretten peuken op. Met het droge bos kan er met een brandende peuk zomaar een bos in de fik gaan. Vandaar dat landschap Overijssel de mensen bewust wil maken dat je voorzichtig met de natuur moet omgaan. Een deelnemer merkt grappend op. ,,Gelukkig is het bankje nog niet kapot." Even later zet Tienes een apparaat aan, wat de geluiden van vleermuizen versterkt. Ineens wordt het geluid heel hard en als de deelnemers in de lucht kijken zien ze een vleermuis tussen de bomen door. ,, Normaal zou dat niet opvallen, nu let je er op", aldus een deelnemer.

Interesse voor een wandeling met Landschap Overijssel. Kijk dan op de site.

  • Bron: Redactie Vechtdal