Belated Saint Patrick’s Day © Jeannette Veltink
Belated Saint Patrick’s Day

Beetje Ierland in Bergentheim tijdens Belated Saint Patrick’s Day

Het is niet alleen pannenkoekdag, maar ook Saint Patrick’s Day. De Ierse feestdag wordt niet alleen gevierd in Ierland, maar over de hele wereld gaan mensen in groen gekleed om de Ierse beschermheilige te vieren en te herdenken. Ook in het Vechtdal wordt er stilgestaan bij de dag. Niet vandaag, maar op 25 maart vindt het festival Belated St. Patrick’s Day plaats in Bergentheim.

Jeannette Veltink, medeorganisator van het feest, is groot Ierland fan. Al dertig jaar gaat ze met haar man, Gerrit Veltink, naar Ierland. “We zijn gek op de natuur, de cultuur, de interessante geschiedenis en natuurlijk de pubs.” Jeanette vertelt enthousiast over de sfeer in de pubs, “We kunnen er zo van genieten, van de muziek, de bevolking en natuurlijk de Guinness. We hebben veel vrienden en kennissen opgedaan in de pubs.” Een aantal van de contacten zijn muzikant, daardoor ontstond het idee om bandjes naar Nederland te halen.

Saint Patrick (Patricius) bekeerde de Ieren in de vijfde eeuw tot het christendom en introduceerde een klavertje drie als nationaal symbool.

“We hebben gevraagd of de muzikanten naar ons toe zouden komen als ze in de buurt van Holland zijn, wij zouden dan een optreden regelen”, aldus Jeannette. Zo gebeurde het, de bandjes kwamen naar Bergentheim en Jeannette en haar man organiseerden optredens. In eerste instantie werden er feesten georganiseerd in Hardenberg, maar na het sluiten van de discotheek werd het verplaatst naar Bergentheim, wat volgens Jeannette veel voordelen heeft. “Er worden zoveel festivals georganiseerd. We dachten vijf jaar geleden, nu gaan we echt Saint Patrick’s Day organiseren in Bergentheim. Wel een week later, de bandjes hebben het heel druk op Saint Patrick’s Day. We kunnen er lopend heen en bands kunnen hier logeren, ideaal.”

Het festival

Op het festival staat natuurlijk een Ierse band, The Logues. Naast de Ierse band staat er ook lokaal talent, de band van zangeres Lotte uit Bergentheim, Tennessee Aces. De Drentse band By Accident zorgt voor een akoestische set en natuurlijk zijn er Ierse wiskeys, Guinness en angus burgers.

Het festival trekt behoorlijk wat mensen aan, zo veel dat een aantal jaar geleden mensen buiten moesten staan. Dit is volgens Jeannette te voorkomen door een kaartje te kopen. De organisator sprak een B&B eigenaar uit Bergentheim, “Ze zitten alweer vol. Mensen komen overal weg, zelfs uit België maar ook hier uit de buurt.” Het gaat onder andere volgens Jeannette om liefhebbers van Ierse muziek en jongeren die een verkleedfeest wel leuk vinden, verkleed hoeft overigens niet benadrukt de organisator, maar leuk is het wel.

Meer om te organiseren

Naast het organiseren van het festival worden er door Veltink reizen naar Ierland georganiseerd. Vorig jaar september is het stel met 54 mensen op vakantie geweest. Dit jaar gaan er volgens Jeannette nog meer mensen mee.

Maar voordat de koffers gepakt worden, eerst proosten met Guinness op Saint Patrick’s Day.