Fietsvierdaagse Vechtdal doet Dedemsvaart aan

DEDEMSVAART - Deze week werd voor de 25ste keer de Vechtdal Fietsvierdaagse georganiseerd van dinsdag 3 september tot en met vrijdag 6 september met meer dan duizend deelnemers. De thema’s waren dit jaar: de Vecht en de Reest, de Vecht en die Vechte, Rondje Reggedal en Stad en Land. De routes waren ongeveer 40 kilometer of 60 kilometer.

De startplekken waren achtereenvolgens de campings Buitenplaats Gerner/Si-Es-An, Pallegarste/’t Veld, Bergzicht/Ommerland en Kleine Belties.

Op de laatste dag van de jaarlijkse fietsvierdaagse Vechtdal stond Dedemsvaart centraal als een van de belangrijkste tussenstops. Onder een stralende zon reden honderden enthousiaste deelnemers door de prachtige omgeving van het Vechtdal, waarbij ze onderweg diverse culturele en historische locaties bezochten. Dedemsvaart was hierbij een trekpleister, met het Landbouwmuseum en de Kalkovens als populaire haltepunten.

Grote belangstelling voor het Landbouwmuseum

Het Landbouwmuseum in Dedemsvaart ontving veel fietsers die hun route even onderbraken om meer te weten te komen over de agrarische geschiedenis van de regio. Het museum, dat bekend staat om zijn uitgebreide collectie landbouwgereedschappen en historische objecten, werd goed bezocht. De deelnemers genoten van de rondleidingen die speciaal voor deze gelegenheid werden verzorgd en luisterden aandachtig naar de verhalen van de vrijwilligers. Voor velen was het een moment van rust, maar ook van verdieping in de geschiedenis van het platteland van Overijssel.

Kalkovens trekken aandacht

Niet ver van het Landbouwmuseum bevinden zich de historische Kalkovens, die eveneens een populaire stop waren tijdens deze laatste dag van de Rijwielvierdaagse, een rustpunt om een kop koffie te drinken met iets lekkers. De monumentale ovens, die ooit dienden voor de productie van kalk, waren voor veel deelnemers een interessant stukje industrieel erfgoed. De vrijwilligers ter plaatse gaven uitleg over het proces van kalkbranden en het belang hiervan in de 19e en 20e eeuw. Vooral de combinatie van natuur en geschiedenis bleek voor veel fietsers een unieke ervaring te zijn. 

Foto's: Vechtdal/Media

p1100067p1100070p1100071p1100073