Ondernemend Ommen is tegen afsluiting Vechtkade

OMMEN - Al vele jaren loopt in Ommen de discussie over de mogelijke afsluiting van Vechtkade en Julianastraat. Het lokale bedrijfsleven maakt zich grote zorgen over de plannen zeiden ze tijdens een persmoment op woensdag 28 februari en gaven de volgende toelichting hiervoor:

De Gemeenteraad van Ommen heeft de keuze gemaakt dat de Vechtkade middels inzinkbare beveiligingspalen afgesloten dient te worden voor doorgaand verkeer, evenals de Julianastraat. Alternatief voor de Julianastraat is eenrichtingsverkeer in te stellen van noord naar zuid. Dit heeft grote gevolgen voor de gehele verkeerstructuur in het centrum van Ommen en daarbuiten.

Daarvoor is in 2021 een onderzoek gestart voor het opstellen van een totaalplan van alle benodigde aanpassingen en mogelijke varianten. In dit traject zijn veel overleggen en werktafels geweest met alle betrokken partijen. Met de door het bedrijfsleven ingebrachte punten wordt nauwelijks iets gedaan, de reden daarvoor is onbekend.

Verschillende adviesbureaus hebben zich er op ‘gestort’ en hebben vele mogelijke varianten ontwikkeld en ook op het bedrijfsleven losgelaten. Verkeersdeskundigen konden het zelf al bijna niet overzien, laat staan, dat een ‘leek’ de gevolgen van al die plannen goed kan inschatten. Ook heel veel inwoners van Ommen hebben nog steeds geen idee, welke consequenties één en ander kan hebben.

Het is een seizoen probleem, waarom dan zo rigoureus en kostbaar ingrijpen en jaarrond andere problemen oproepen? Er zijn eenvoudiger oplossingen denkbaar, bijvoorbeeld, nachtafsluiting Vechtkade van 24.00u – 08.00u, verbod voor auto’s met aanhanger i.c.m. hoogtebeperking en/of camera’s, bloembakken op de weg etc.

Moet Ommen verder echt helemaal ‘op slot’ voor slechts een beperkt aantal te drukke dagen?

We begrijpen dat de situatie bij met name de aansluiting Vechtkade - Julianastraat onoverzichtelijk is, waardoor een gevoel van onveiligheid kan worden ervaren. Het voorgestelde voorrangsplein Julianastraat – Vechtkade – Coevorderweg zou hier verbetering kunnen brengen.

Kortom: denkt de Gemeente Ommen één probleem op te lossen, maar creëert tegelijk minimaal tien nieuwe pijnpunten. Een zeer ongewis experiment en dat ook nog eens tegen onverantwoord hoge kosten zeggen de ondernemers. En geven de gemeente Ommen het advies te stoppen met het huidige traject en te zoeken naar praktische, uitvoerbare en betaalbare maatregelen die niet jaarrond schade berokkenen!

p1060908