Hij moet gestopt worden, maar is dat mogelijk?

Hij moet gestopt worden, maar is dat mogelijk?

Likkende vlammen rijken tot bovenaan de tweede verdieping. Ze verlichten de omliggende huizen. Het hekje knispert wanneer hij langzaam verschrompelt en deels verdwijnt in as. Een man loopt om de vlammenzee heen en pookt het vuurtje nog eens extra op. Uit zijn huis pakt hij een aantal spuitbussen en gooit ze op het vuur. De knallen echoën door de straat. De buurman van Dick haalt wel eens vaker gekke fratsen uit, maar dit keer loopt het zwaar uit de hand. Hij moet gestopt worden, maar is dat mogelijk?

Frank Scheper stuurt de witte Škoda Citigoᵉ iV door het doolhof dat Ommen heet. Meerdere bezoekjes staan vandaag op de planning. Frank is namelijk de brandjesblusser van Vechtdal Wonen. Hij is de man wiens taak het is om problemen van Vechtdal Wonen-huurders op te lossen. “Dat doe ik het liefst”, vertelt hij. “Ik houd ervan om mensen te helpen, sociaal bezig te zijn en een luisterend oor te bieden.”

De spin

Met passie vertelt Frank over zijn werk. “Ik ben de spin in het web aan de achterkant van de sociale woningbouw. Mijn rol is het signaleren, oplossen en eventueel doorverwijzen van problemen van huurders.” Frank stuurt de auto over de rotonde en even later naar rechts een woonwijk in. Hij stopt bij een straat verwilderde rijtjeshuizen en wijst ernaar. “Dat moet beter worden bijgehouden, daar ga we een paar hoveniers naar toe sturen.” Om problemen te signaleren rijdt Frank vaker een rondje door de buurten en gaat hij veel op bezoek bij huurders. “We willen in gesprek komen om vanuit het gesprek te kijken of we mensen een steuntje in de rug kunnen bieden. Ik ben altijd preventief bezig. Als ik iets hoor ga ik direct de wijk in en op onderzoek uit. Ik bel in de buurt bij verschillende mensen aan en zet hoor en wederhoor in, dat is erg belangrijk. Op die manier krijg ik het probleem in kaart en weet ik wat ik kan doen om te helpen.”

Wat Frank kan doen is afhankelijk van het probleem. “Iedere huurder heeft volgens de wet recht op ongestoord woongenot, maar er staat ook in de wet dat je een bepaalde mate van hinder mag veroorzaken. Bij burenoverlast is het dus de vraag: is het overlast of heb je last van mensen?”, legt Frank uit. Hij drukt op de rem bij een van ellende uit elkaar vallende schutting. “Deze huurder gaat het met zijn familie en vrienden opknappen, dat is mooi toch? Heeft het meteen een sociaal aspect.”

Helpen

Constant met de problemen van een ander bezig zijn; Frank houdt ervan. “Ik haal plezier uit het vinden van oplossingen voor een ander.” Toch lukt het niet altijd om een oplossing te vinden, maar daar is Frank verrassend nuchter in. “Je kunt niet alle mensen helpen. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen handelen. Op het moment dat mensen de mogelijkheden niet aangrijpen kan je ze niet helpen”, zegt Frank terwijl hij een nieuwe doolhofwoonwijk in rijdt. Andere mensen helpen deed Frank ook al tijdens zijn vorige baan. “Ik ben jarenlang werkzaam geweest bij de politie. Het werk als wijkconsulent is eigenlijk een mildere variant van wat ik deed.” De lessen uit zijn oude baan zijn nog altijd bruikbaar om de-escalerend te werk te gaan.

Op bezoek bij Dick

Frank maakt een omtrekkende beweging door de doolhofwoonwijk en kijkt hier en daar eens naar wat voortuintjes. Het moet er niet te rommelig uitzien. De huurders doen het goed, want Frank maakt een tevreden indruk. Drie bochten verder parkeert hij de auto om bij Dick langs te gaan.

Het kleine voortuintje van Dick wordt afgeschermd door een hekje, dat blijkt voor hond Binkie te zijn. Binnen vindt de geur van shag meteen de weg naar de neusgaten. De luchtverfrisser aan de muur draait overuren, maar heeft te weinig slagkracht. Dick is piratenhits aan het draaien op Radio Moonlights onder de naam: DJ Stofwolke & Miss Dust – de buurvrouw is er ook bij. De herkenbare melodieën van polka’s en ‘oude kneiters’ komen door de boxen. Aan de muur hangt een lichtgevend bord van Bavaria, aan de andere muur hangt een bord van Heineken. Ook deed Dick mee aan het eerste Open Ommer Kampioenschap Biljart. Boven het ‘radiozendbureau’ hangen vinylplaten van André Hazes, Corry Rekels en Benny Nyman. Voor het aanrecht staan drie lege kisten Dors bier op de grond.

Dick draait een ‘sjekkie’ uit een pak Van Nelle. Achter een bril met rechthoekig montuur kijkt Dick de wereld in. Hij heeft kleine stekeltjes, een snorretje en praat met een doorrookte stem. “Ik vind hem eng. Iedere dag vroeg je je af wat er nou weer ging gebeuren. De hele nacht was hij aan het spoken, van klussen in de tuin tot schreeuwen op straat. Toen met het vuur liep het echt uit de hand. Hij was gek!”, Dick benadrukt zijn woorden door met zijn handen een vuist te maken.

De oplossing?

Al in 2019 schakelde Dick de wijkconsulent in – een voorganger van Frank – en die zorgde voor een oplossing. Maar de laatste anderhalf jaar zijn de klachten terug. Dick zag geen andere mogelijkheid dan nogmaals om hulp vragen, want zelf durfde hij de buurman niet meer aan te spreken. Het was aan Frank de taak om een oplossing te vinden, eentje die langer zou helpen dan de eerste, maar die ook eerlijk zou zijn voor iedereen. Heeft Frank wat gevonden?

“Dick”, begint Frank. “Ik heb nieuws: de buurman komt niet meer terug. Hij wordt uit huis geplaatst.” Op de achtergrond draait Radio Moonlights een vrolijk accordeondeuntje. Dick zal ook blij zijn, al laat hij dan niet zozeer zien. Past ook niet bij hem. “Dat is mooi, daar ben ik blij mee”, zegt Dick terwijl hij een stevige haal uit zijn ‘sjekkie’ neemt. Dick is tevreden over de uitkomst, de slapeloze nachten zijn voorbij.

De koffie is op en Frank zet zijn handen op zijn knieën, op naar een volgend bezoek. Dick bedankt Frank. De twee schudden de hand. Frank belooft contact te houden terwijl hij de deur achter zich dichttrekt. Met een klik valt hij in het slot. Weer een probleem opgelost. “Ik ben tevreden, dit is waarom ik dit werk doe. Ik heb iemand blij gemaakt en een probleem voor de hele buurt opgelost.” De motor van de Škoda Citigoᵉ iV start op en Frank gaat op zoek naar een uitweg uit het doolhof. Het nieuwe bakje koffie staat in een ander huis te wachten.