Illustratie: Romy Groen in't Woud

Iniatiefnemer Laurens over het starterscollectief

OMMEN - In de huidige woningmarkt is het bijna onmogelijk om als starter een woning te kopen. Het aanbod is schaars, wat leidt tot steeds hogere prijzen. Dit geldt ook voor de Ommenaar. Laurens van der Bent is geboren en getogen in Ommen en wil hier graag blijven. Daarom wil Laurens een woning kopen. Maar, wat moet je als jongere? Hij besloot het heft in eigen handen te nemen. Samen met zijn beste vrienden begon het brainstormen. Verschillende ideeën kwamen aan bod. Zoals samen een huis kopen of delen. Dat klonk allemaal niet ideaal. Toen ze bij het concept ‘CPO’ kwamen, veranderde de koers.

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject. Als collectief ga je op zoek naar alles wat je nodig hebt voor het bouwen van een huis: een aannemer, een architect, bouwgrond, noem maar op. ‘De insteek van CPO is op maat bouwen. Dus degene die een ‘twee-onder-een-kap’ wil kan dat krijgen. En als iemand zegt ik wil het goedkoopste of ik wil helemaal niet groot wonen dan kan dat ook. Dat is het mooie hiervan, maar ja er zit heel veel werk aan de voorkant’, vertelt van der Bent. Dit was voor Laurens en zijn beste vriend de ideale keuze. In maart 2022 is in de raadsvergadering een motie aangenomen die het initiatief stimuleert. Dit leidde tot de oprithcting van de verenging StartersCollectiefOmmen.

Inmiddels is Laurens al anderhalf jaar bezig. Het doel is om binnen nu en een jaar te beginnen met bouwen. Het Starters Collectief heeft van de gemeente een kavel toegewezen gekregen. Hier ligt nog geen infrastructuur. Dit betekent dat het nog even duurt voordat het bouwen kan beginnen. Ook heeft de vereniging een subsidie gekregen van de gemeente. De gemeente steunt dit soort burgerinitiatieven, aldus wethouder Alice van den Nieuwboer.

Het Starterscollectief Ommen telt nu 7 leden. Samen beslissen ze over wat er gebouwd gaat worden. ‘Je bent met zoveel verschillende mensen, en iedereen heeft weer wat netwerk, waardoor je steeds een stukje verder komt’, aldus Laurens.

Het idee is dat er een basis wordt gelegd voor de volgende groep. Nu de aanmeldingen open zijn hoopt de groep starters te kunnen laten zien hoeveel woningzoekenden er in Ommen daadwerkelijk zijn.