Achter de voordeur bij Maria: “Nu denkt niemand hier nog aan, maar over dertig jaar wel”

Achter de voordeur bij Maria: “Nu denkt niemand hier nog aan, maar over dertig jaar wel”

De zeespiegelstijging is voor Nederland een van de belangrijkste gevolgen van de opwarming van het klimaat. De meeste mensen zullen er nog niet aan hebben gedacht, maar voor Maria en haar gezin was het een van de redenen om twee jaar geleden naar Ommen te verhuizen.

De Vlierlanden is een typische nieuwbouwwijk. De architectuur van de huizen, de kindvriendelijke pleintjes en binnenplaatsjes, de mengelmoes van vrijstaande en rijtjeshuizen en natuurlijk de ecologische doelstellingen. Over alles lijkt nagedacht.

Levendig

In deze nieuwbouwwijk woont sinds twee jaar Maria met haar man en twee kinderen. De deur wordt dan ook opengedaan door het zoontje van Maria. In de woonkamer annex keuken is een hoog gehalte kinderspeelgoed te vinden. De tuin achter het huis lijkt op het eerste oog niet veel leven te herbergen, maar is blijkbaar geïnspireerd op de Ommense natuur. Echte lokale planten uit het Junner Koeland zullen er in de lente weer naar boven moeten springen. Nu moet het leven in en rondom het huis worden verzorgd door de kinderen. Dat lijkt goed te lukken. Met een filmpje komt er rust in de tent. Maria gaat zitten op de bank met uitzicht op de tuin.

Het Pieterpad

Impact maken, dat is het doel van Maria als antropoloog en filmmaker. De impact focust zich op onderwerpen als klimaat, natuur en landbouw. Gek is het niet dat Maria zich bezighoudt met dergelijke onderwerpen. “Ik ben opgegroeid op een boerderij in Oost-Groningen, daar hadden mijn ouders een biologisch groentebedrijf. Zij hebben mij het milieubewustzijn bijgebracht.” Tijdens haar studententijd trok Maria naar Utrecht. Daar kwam ze haar man tegen, ook van het platteland, maar dan in Noord-Holland. Beide hebben warme herinneringen aan hun jeugd, dus wilden ze hun kinderen graag op het platteland laten opgroeien. Het Pieterpad zorgde ervoor dat er werd gekozen voor Ommen. “Wij vonden het hier zo ontzettend mooi!”

De zoektocht naar een woning verliep twee jaar geleden verrassend soepel. “Beide hoekhuizen in dit blok waren nog vrij. Het andere hoekhuis is nooit verkocht en wordt nu verhuurd. Starterswoningen en villa’s verkopen goed, maar de groep ertussen - waar wij nu inzitten – bleef over.”

Zeespiegelstijging

De prachtige natuur, het platteland en veel groen waren niet alle criteria voor het gezin om in Ommen te gaan wonen. Ommen is namelijk onderdeel van hoogliggend Nederland.

De man van Maria is er ondertussen op een stoel bij komen zitten voor het grote raam naar de achtertuin. Hij is gespecialiseerd in klimaat- en aardwetenschappen. Zowel Maria als haar man zijn dus goed ondergedompeld in dit onderwerp. “Daarom zou het onnozel zijn als wij dit niet meewegen”, vertelt hij. Toch nemen nog niet veel mensen dit mee in hun beslissingen, waarschijnlijk omdat wij het kritieke punt nooit zullen meemaken. “Twee tot tweeëneenhalve meter is het maximale wat onze dijken aankunnen, die grens zullen we vroeg of laat bereiken. Wij als individuen gaan dat niet meemaken, maar je kunt het wel mee laten wegen in je keuzes nu”, vertelt de man van Maria.

Waardevermindering van huizen

Want huizen in laagliggend Nederland kunnen een stuk minder waard gaan worden. “Die bewustwording wordt steeds groter. Vereniging Eigen Huis wijdde laatst al een artikel aan de waardevermindering van huizen in het westen van Nederland.” Een huis in Utrecht kan over tientallen jaren minder waard zijn, denken Maria en haar man. “Wij hebben de toekomst van onze kinderen mee laten spelen. Nu denkt niemand hier nog aan, maar over dertig jaar wel.”

Tijd om te denken

In de laatst uitgekomen documentaire van Maria gaat het ook over zeespiegelstijging. “Het doel was om het gesprek te openen over het scenario: meebewegen. Het is maar de vraag hoe hoog je de dijken kunt ophogen. Daarom is het goed om nu al na te denken waar we wel water willen gaan toelaten en waar niet. Waar we wel gaan beschermen en waar niet. Als je kijkt naar de Afsluitdijk en de stormvloedkeringen, daar is men zeventig jaar eerder al over na gaan denken. Dat vind ik hier ook heel waardevol. Het is een gigantisch complex verhaal, maar je moet erover na gaan denken om over tientallen jaren goede keuzes te kunnen maken.”

Voor Ommen is de zeespiegelstijging over tientallen jaren nog steeds geen probleem. “In Ommen zit je goed, ver boven NAP. Huizen zullen hier juist steeds meer waard worden. Maar de Vecht zal ook meer ruimte vragen door onder andere heftige regenval, ook door toe doen van klimaatverandering”, legt Maria uit.

Hebben Maria en haar man een vooruitziende blik? De tijd zal het leren en tot dan zitten ze goed in Ommen. De natuur is prachtig, er is noaberschap, mensen groeten elkaar op straat, een mengelmoes van stad en platteland en bovendien ligt Ommen een paar meter boven NAP.