Achter de voordeur bij Anneke: "Mensen maken zich zorgen"

Achter de voordeur bij Anneke: "Mensen maken zich zorgen"

Een moderne keuken met wit glanzende keukenkastjes en genoeg ruimte om uitgebreid te kokerrellen. Een lichte woonkamer die door de grote ramen moeiteloos overvloeit naar een ruime tuin. In het hart van de keurig opgezette wijk vol groen, prijkt deze drie verdiepingen hoge twee-onder-een-kap woning. Het is het thuis van Anneke Veldman en haar man. Beiden zijn ze gepensioneerd en zouden ze na drieëntwintig jaar woonplezier graag naar een kleinere, gelijkvloerse woning willen. Maar dat vinden zij nog wel een uitdaging in de huidige woningmarkt. 

Anneke en haar man zijn allebei fit en ogenschijnlijk zal dat ook nog wel even zo blijven. “Je weet gewoon niet hoe lang dat nog zo is. Over tien jaar kunnen we er heel anders bijzitten. Het is uit voorzorg”, vertelt ze. En met ‘het’ bedoelt ze kijken naar een seniorenwoning; een woning waar alles gelijkvloers is en waar eventueel zorg bij kan komen. Het houdt ze bezig dat ze mogelijk over een aantal jaar niet meer zo fit zijn en dan geen geschikte woning kunnen vinden. En niet alleen hen houdt dit bezig, volgens Anneke speelt dit veel in haar omgeving: “Het gaat er vaak over. Mensen maken zich zorgen.”

Waar Anneke en haar man graag naar een seniorenwoning willen, zijn er ook mensen die staan te springen om in deze woning te trekken. Het huis met vier slaapkamers is perfect voor een gezin met kinderen. “We wonen hier hartstikke fijn. Het is een mooi huis in een goede wijk, maar wij willen wel doorstromen naar een ander huis.” Maar die doorstroming, dat is waar het vast zit. Ook woningcorporatie Vechtdal Wonen laat weten dat ouderen vaak lang blijven zitten waar ze zitten en dat er daardoor weinig doorstroming is. 

Aan Anneke en haar man zal het in ieder geval niet liggen. Alhoewel ze wat voorkeuren hebben, zijn er weinig harde eisen aan het vinden van hun nieuwe woning. “Alles gelijkvloers is een harde eis, en we zouden graag een fatsoenlijk balkon of tuin willen hebben.” Die opmerking is niet verrassend kijkend naar de achtertuin van hun onderkomen. Deze is omgeven door groen: van nette planten naast elkaar die het terras afbakenen tot grote struiken met veel kleur.  

Desondanks het mooie plekje die Anneke en haar man door de jaren heen helemaal naar hun eigen hand hebben weten te zetten, willen ze een nieuw plekje hun thuis noemen. “Dat ouderen niet door willen stromen is gewoon niet waar. Wij zouden dat dolgraag willen”, zo vertelt ze. Maar wel in Ommen. De optie om uit te wijken naar andere plekken zoals Dedemsvaart of Hardenberg ligt niet op tafel. “We willen niet op onze leeftijd nog een nieuw netwerk moeten opbouwen.” 

Terwijl Anneke met haar vrienden en familie doorpraat over dit relevante onderwerp, doen wij dat ook, tijdens ‘Huizenpraat’. Op 27 november om 19:30 uur gaan we in gesprek met wethouder Alice van den Nieuwboer, makelaar Mark Ebbinge en hypotheekadviseur Martin ten Haar. Tijdens deze interactieve avond komen naast seniorenwoningen ook starterswoningen, sociale huurwoningen en alternatieve woonvormen aan bod. Iedereen is welkom om aan te schuiven tijdens deze avond in het Theater Carousel.