Ommenaren voelen woningnood, data van CBS zeggen anders

Ommenaren voelen woningnood, data van CBS zeggen anders

OMMEN – Er zijn problemen op de woningmarkt in Ommen. Althans, zo ervaren inwoners dat. Volgens data van het CBS lijkt er eigenlijk niet zoveel aan de hand te zijn. In Ommen is er 0,8% aan woningen bijgebouwd in het jaar 2021. Daarnaast is het aantal inwoners met ongeveer 1,1% afgenomen. Toch lijkt het voor de starters in Ommen moeilijk om een woning te vinden.

De 25-jarige Ramona Veenstra woont al sinds kleins af aan in Ommen en daar zou ze graag blijven, maar de twijfel slaat toe. “Ik probeer al bijna twee jaar een andere huurwoning te vinden hier in Ommen, maar het werkt gewoon niet”, vertelt Ramona. “Ik vraag me af of het hier überhaupt nog gaat lukken.” 

Volgens Ramona ligt het aan het kleine aanbod van beschikbare woningen. Haar beleving lijkt wel ergens vandaan te komen. Als je op Funda kijkt kom je in Ommen slechts één huurhuis tegen en elf beschikbare koopwoningen. Ook de site van de gemeente Ommen biedt op dit moment geen enkele beschikbare woning aan. Ramona is gefrustreerd. “Als je particulier reageert dan moet je eigenlijk al reageren voordat het bekend is dat de woning te huur staat. Dat is de enige manier waarop je überhaupt de mogelijkheid krijgt om aan een huurwoning te komen", vertelt ze. “Bovendien worden er gemiddeld maar twee of drie beschikbare huurwoningen aangeboden in Ommen. Soms is het er zelfs maar één in de gehele maand.”

Het CBS meldt dat het woningtekort op dit moment niet historisch hoog is. Het aantal woningen is in vergelijking met het aantal inwoners en huishoudens hetzelfde als tien jaar geleden. De problematiek rondom wonen komt onder andere door het stijgen van de huizenprijzen. Hierdoor gaat de woning gewoon naar de hoogste bieder en blijven de anderen met lege handen achter. Die hoogste bieder blijkt vaak uit het westen te komen. Dit bevestigen makelaars uit het oosten van het land. In Delden is de situatie extreem. “Van de tien huizen gaan er twee naar regionale kopers en acht naar westerlingen of mensen uit het midden van het land”, vertelde makelaar Nancy Assink aan de redactie van Tubantia.

Ramona herkent zich in de conclusie van het CBS. “Ik maak zelf vaak mee dat er mensen gekozen worden die niet uit Ommen zelf komen, dus de kans voor mensen uit Ommen is gewoon extreem klein. Dat is enorm lastig aangezien wij als bewoners van Ommen ook woningen nodig hebben.” De manier waarop starters de kans krijgen om aan een woning te komen is veranderd, stelt Ramona. “Bij woningcorporatie ‘Vechtdal Wonen’ deden ze het voorheen op verloting, maar nu kiezen ze huurders op basis van hoelang ze staan ingeschreven”, vertelt ze. “Ik sta zelf nu twee jaar ingeschreven en ik kan reageren wat ik wil, maar om überhaupt kans te maken moet je gewoon vijf tot zes jaar ingeschreven staan.”

Voorlopig zoekt Ramona dus nog door naar een huurwoning in Ommen. Mocht het niet lukken wil ze in Zwolle gaan wonen. “Mijn grootste wens is wel echt om een huurwoning te vinden in Ommen”, deelt Ramona. “Ommen is mijn plek.”

Ook de 20-jarige studente Fleur Klooster is op zoek naar een huurwoning in Ommen, maar ook bij haar wil het niet lukken. Ze heeft het idee dat er te weinig beschikbare woningen zijn voor de vele jongeren in Ommen die ernaar op zoek zijn. Daarom moet er volgens haar bijgebouwd worden. Beluister dan hier haar verhaal in de tweede aflevering van onze podcast.