Pixabay

Personeelstekort in Dalfsen

Dalfsen – In de winkelstraat (Prinsenstraat) in Dalfsen kun je al meer dan een handvol vacatures tellen. Het is niet alleen een probleem in Dalfsen. Het is een probleem voor heel Nederland: er is een tekort aan personeel. Slagerij van Broekhuizen is ook dringend op zoek naar personeel. “Het is al jaren zo. Het is alsof het per jaar steeds gekker wordt”, vertelt slager John van Broekhuizen. “Als het zo doorgaat moeten zaken gaan sluiten.”  


Op dit moment zijn er meer openstaande vacatures dan werklozen in Nederland. Sinds april zijn er 21.400 openstaande vacatures in Overijssel. De vraag waar het probleem vandaan komt, is niet makkelijk te beantwoorden. De coronacrisis is niet de oorzaak van het landelijke personeelstekort, maar de crisis kan het probleem wel groter hebben gemaakt. Wat opvalt, is dat de ondernemingen in Dalfsen op zoek zijn naar personeel vanaf zestien jaar, maar het vinden van jongere werknemers is moeilijk. 

“Je kunt overal zoeken en oproepen plaatsen, maar ze zijn er gewoon niet”, zegt John. Het slagersberoep lijkt voor jongeren niet heel aantrekkelijk te zijn. “Het is al een jaar of tien lastig om jongeren warm te krijgen voor de slagerij”, vertelt John. Daarnaast hebben jongeren tegenwoordig ander soort baantjes. Tijdens de coronacrisis bleven supermarkten geopend. De meeste jongeren werken nu dus daar. 

Door het personeelstekort bij slagerij van Broekhuizen, komt het weleens voor dat ze op bepaalde dagen dicht zijn. Tegenwoordig zijn ze op maandag en dinsdagochtend gesloten door het personeelstekort. “Je mist omzet doordat je dicht bent”, vertelt John. “Vroeger dacht men: ‘Als de slager dicht is, nemen we op zaterdag wat meer mee’. Nu gaan ze naar de supermarkt.” Dat is dus waar een groot deel van de jongeren nu werkt. “Ze zijn niet meer zo gedreven. Bij arbeidsintensieve of ambachtelijke bedrijven wordt er wel wat van werknemers verwacht en dat is waar het probleem zit. Jongeren willen niet meer werken. Ze worden niet meer gemotiveerd door hun ouders”, vindt John. 

Café-restaurant de Zeven Deugden in Dalfsen heeft ook openstaande vacatures. Ze zijn op zoek naar personeel, maar minder dringend. Eigenaresse Sacha de Vries is zich bewust van het personeelstekort om haar heen. Ondanks dat voelt ze niet de dreiging om te sluiten. Beluister haar verhaal in onze podcast die te vinden is op deze website.