Je woning verhuren aan toeristen: is het de hype waard?

Je woning verhuren aan toeristen: is het de hype waard?

Vreemde mensen in je huis verwelkomen, het concept is niet voor iedereen weggelegd. Toch spreekt dit toeristen meer aan dan een ‘onpersoonlijk’ hotel. Althans, dat denkt Martine Slotman, die een Tiny house verhuurt via Air BNB. Je woning, of een gedeelte ervan verhuren wordt steeds lastiger, vanwege bijvoorbeeld de registratieplicht. Terwijl dit een paar jaar geleden amper werd gecontroleerd, worden er nu fixe boetes uitgedeeld. Geen pretje, dus. Is je woning verhuren het dan allemaal wel waard? 

Door: Anna Sophie Bakker 

Het ‘kokhuus’ had vroeger een hele andere betekenis. Tegenwoordig is het omgetoverd tot een Tiny house waar toeristen kunnen overnachten. Eigenaresse van de Air Bnb, die dicht bij de Lemelerberg gelokaliseerd is, vertelt dat ze enthousiast wordt van het ontvangen van gasten in haar huis. “We hebben een dubbele woning, wat vroeger een boerderij was. We verhuren het voorhuis en het kleine bakhuisje dat naast de boerderij staat.” De boerderij, die wel honderd jaar oud is, is recent verbouwd. Tijdens de coronatijd zat Martine Slotman niet bij de pakken neer. Ze besloot haar droom te verwezenlijken om een B&B te beginnen. Na hard werken ontving ze haar eerste gasten tijdens coronatijd. En, het liep als een trein. “Je kon niet vliegen, het land niet uit en geen hotel boeken. Slapen in een air bnb mocht nog wél”, zegt Martine enthousiast. Er valt te merken dat het haar inderdaad veel positieve energie geeft.

“Mensen zijn vrolijk, raken geïnspireerd door de omgeving en dat geeft voldoening.” Op de vraag of het niet vreemd voelt om mensen die je niet kent te ontvangen in je huis, geeft Martine antwoord alsof het niet anders kan dan dat het leuk is. “Het is juist interessant om mensen te ontmoeten en te horen waar ze vandaan komen.” En regristeren een gedoe? Zeker niet. “Reserveren en betalen gaat allemaal uitsluitend via Air Bnb. Het is daarom hartstikke veilig en beschermt voor beide kanten.” 

En ze heeft gelijk. Het is anders dan Booking en andere sites waarop je een hotelkamer boekt, maar dat is juist de charme. Gegevens uitwisselen kan met geen mogelijkheid. Contact tussen de verhuurder en gast kan uitsluitend via Air Bnb. De achternaam van de host is zelfs beschermd. Martine noemt ter verduidelijking een praktisch voorbeeld; “Jij en ik konden geen nummers uitwisselen voor dit interview.” Op deze manier blijkt wel weer hoe beschermt de website is.