Kunnen de diensten de drukte in de zomer aan?

Kunnen de diensten de drukte in de zomer aan?

Het toeristische seizoen in het Vechtdal is begonnen. Campings stromen weer vol en recreatievoorzieningen krijgen het druk. Het inwoneraantal in de regio neemt weer flink toe met toeristen die hier tijdelijk verblijven en met dagjesmensen die een fiets- of wandeltocht doen. Leidt dit tot grote drukte voor diensten, zoals bussen en treinen? En hoe zit het met de veiligheid?

Rianne de Bruin

Sandra Tissingh-van Gent is Bestuursondersteuner van het Basisteam in het Vechtdal. Volgens haar leidt het toerisme niet tot grote veiligheidsproblemen. “De toeristen zijn over het algemeen gezinnen met kinderen en ouderen. We hebben één jeugdcamping in Ommen. Dit is Dennenoord, maar de politie zet hiervoor geen extra capaciteit in dan normaal. Dat is niet nodig.” Ze vertelt wel dat er in de zomermaanden meer meldingen zijn. “Het zijn vaak normale, dagelijkse meldingen die kunnen worden afgehandeld door de huidige bezetting.” De politie ervaart dus geen overlast van toeristen in de zomer en kunnen de ‘drukte’ gewoon aan. Daar hoeven we ons dus geen zorgen om te maken. 

Maar hoe zit dit met toeristen of dagjesmensen die de trein of bus pakken? Is het daar extra druk of valt het mee? “Voor ons valt de drukte door toeristenstromen mee in het Vechtdal. Slechts een klein deel maakt gebruik van het openbaar vervoer”, vertelt Martijn Bleeker vervoerkundige van Keolis Nederland. Toeristen en dagjesmensen maken gebruik van eigen vervoer, zoals de auto of fiets. “Er zijn in het verleden wel pogingen gedaan om eventueel in te spelen op de drukte, maar dat heeft weinig resultaat gehad. Dit komt omdat we geen overlast of extreme drukte ervaren.” Volgens Martijn zorgen de reizigers die wel gebruik maken van het openbaar vervoer niet voor meer drukte en dat komt vooral doordat de grootste reizigers groep wegvalt. “Studenten reizen veel minder met het openbaarvervoer in de zomermaanden. Die groep valt vrijwel geheel weg, waardoor er voldoende capaciteit aangeboden wordt.” 

Liesbeth Oelen, communicatieadviseur regio oost van Arriva merkt wel dat het in de zomermaanden drukker is met dagjesmensen en vakantiegangers. “We kunnen het gelukkig prima aan en houden de reizigersstromen goed in de gaten. Mocht het nodig zijn dan zetten we langere treinen in, maar we zien lang niet alle toeristen van het Vechtdal in de trein.” Net zoals Martijn denkt ze dat het komt omdat mensen in het Vechtdalgebied vakantievieren en dus met eigen auto of camper op pad gaan. Wel proberen mensen te stimuleren naar het gebied te komen. “Wij geven aandacht aan het Vechtdal door wandelroutes te promoten en hier acties aan te koppelen. Zoals bijvoorbeeld de wandelaarsactie: 2 voor de prijs van 1 of de Summer Sales actie in de zomer om dagjes uit in het Vechtdal te promoten.” 

Het blijkt dus dat zowel de politie als het openbaarvervoer geen extra drukte ervaart van de toeristen en dagjesmensen. Je kunt dus nog steeds rustig met de trein of bus op pad en ook de veiligheid in het Vechtdal wordt gewaarborgd in het toeristenseizoen.