Wat te doen in het Vechtdal? Kunstatelier Azat Malik

Wat te doen in het Vechtdal? Kunstatelier Azat Malik

Aan de voorgevel van het witte pand aan de burggraven in Ommen staat met sierlijke rode letters ‘Azat Malik Art-Studio.’ Hier in het oudste gebouw van Ommen heeft Azat Malikov zijn kunstatelier gevestigd. 

Anne-Ruth Langebeeke

Het kunstatelier van Azat is niet een groot pand, waar de kunst netjes achter elkaar onder een lamp aan de muur hangt. Nee, het atelier van Azat is ook zijn woonhuis. In de woonkamer staan alle meubels tegen de muren aan, want zijn woonkamer dient als schilderplek. De witte doeken, krijgen hier in de woonkamer kleur en kunnen uiteindelijk een prachtig landschap worden. Aan de muur in de woonkamer is de skyline van Ommen geschilderd. “Ommen is voor mij de plek waar ik thuiskom. Als ik niet thuis ben, heb ik geen heimwee naar Tatarstan, maar juist naar Ommen.”

Azat is geboren in Tatarstan, een autonome republiek van Rusland. Hier groeide hij op, maar verliet het land toen hij meerdere malen werd opgeroepen voor de dienstplicht. Uiteindelijk kwam hij in Nederland terecht, in Ommen. Hier kon hij zich verder ontwikkelen in de kunst. Azat zijn kunstwerken hebben tentoon gestaan in verschillende landen, waaronder Rusland, de Verenigde Staten, Nederland en andere Europese Landen. 

De deur van het atelier staat bijna altijd open en mensen kunnen in- en uitlopen. Tijdens het interview is dit ook het geval. Nieuwsgierige bezoekers worden getrokken door de openstaande deur en zien meteen verschillende kunstwerken hangen. Dat Azat gastvrij is merk ik meteen. De koffie tempimagenjqrltwordt aangeboden en een praatje wordt gemaakt. “Dat mensen zo binnen komen lopen vind ik heel leuk en gezellig. Je gaat een gesprekje aan en komt op deze manier veel van mensen te weten. Dan kan ik ook meteen veel over mijn kunst vertellen. Wat het is en waarom ik het geschilderd heb. ‘Ik ben ook iemand die veel en graag praat, dus ik vind het altijd heel gezellig als mensen binnenkomen lopen.”

“Ommen is voor mij een voedingsbodem voor creativiteit. De mensen de landschappen, ik raak meteen geïnspireerd.” Op de zolder van het gebouw is dit ook te zien. Een klein looppad is er gecreëerd, want er staan rijen schilderijen tegen de muren. Landschappen, portretten, abstracte kunst. Verschillende technieken, geschilderd met een paletmes, kwast of potlood. Een diversiteittempimagewcuqe3 van schilderijen is hier te vinden. “Ik maak graag landschappen en vooral met een paletmes. Sowieso gebruik ik het liefst een paletmes. Dat vind ik mooier en fijner werken. Maar ik vind met een potlood of pen tekenen ook een uitdaging

 

img 0624Sinds kort is deelt Azat zijn liefde voor de kunst met zijn verloofde. Katarina Nesinova vluchtte vanwege de oorlog weg uit Oekraïne. Katarina is ook een kunstenaar en maakt ook verschillende kunst. Waar Azat veel met palletmessen werkt, is Katarina meer aan het werk met kwasten. Toch zal ze in Nederland niet gaan werken in de kunst. Ze wil hier haar eigen beautysalon beginnen. 

 

Het enthousiasme en de passie waar Azat spreekt is aanstekelijk. De deur van Azat staat open van maandag tot zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Kort uitje kunt u ervan maken, waar je vol inspiratie van terugkomt. Als u in de buurt bent, loop dan zeker even binnen bij het kunstatelier van Azat.