De boerenmarkt in Vilsteren; koop je boodschappen lokaal én biologisch

De boerenmarkt in Vilsteren; koop je boodschappen lokaal én biologisch

Waarom naar de supermarkt als je je boodschappen lokaal én biologisch kunt doen? Biologisch voedsel wordt steeds belangrijker. Mensen zijn steeds bewuster bezig met thema’s als gezond leven en milieu. Weten waar iets vandaan komt speelt hierbij een grote rol. In de supermarkt kun je alles kopen wat je wilt, terwijl een markt je juist kan verrassen. Laat je inspireren door de producten die te koop zijn op de boerenmarkt en kook lokaal. 

De lentezon laat zich ein-de-lijk weer zien en dat is te merken. De boerenmarkt in Vilsteren was afgelopen weekend hét uitstapje tijdens de feestdagen. Mensen struinden verschillende kraampjes af met een goedgevulde tas onder de armen met allerlei lokaal geproduceerde producten. Van biologisch rund/lamsvlees tot champignonsoep. Het aanbod is ontzettend divers. Er is zelfs wijn uit eigen streek te koop. Lokaal ‘’wijnen’’ is nog nooit zo leuk geweest. Neem er een blokje boerenkaas bij en je hoéft niet eens meer naar de supermarkt.

‘’Wilt u wat proeven?”, klinkt er. Een mevrouw die champignonsoep verkoopt glimlacht vriendelijk. Er wordt voorzichtig ‘’ja’’ gezegd. Kleine kartonnen bakjes worden op het tafelkleed neergezet en gevuld. Nieuwsgierige blikken. Een oudere mevrouw vraagt wat de ingrediënten zijn van de soep. Er wordt gewezen naar een papier met het recept. Ondertussen wordt het bakje soep haar aangereikt. Waarna een ‘’mmmh’’ klinkt die bevestigd dat het smakelijk is. Met een zakje paddenstoelenbouillon loopt de dame voldaan weg. Weer een product dat verdwijnt in haar goedgevulde tas. 

Achter elke kraam zit een persoonlijk verhaal. Het zijn niet alleen de producten die interessant zijn, maar juist ook de herkomst. Als je langs de verschillende kramen loopt is het alsof je door Nederland reist. Zo is er bijvoorbeeld vlierbloessemsiroop uit Twente en biologisch geproduceerd vlees uit het dorp Vilsteren. Dit is juist wat de boerenmarkt zo speciaal maakt. Dat wat je niet verwacht, is er. Kook jij volgende maand ook lokaal?