Boerderijcamping het Varsenerveld
Copyright © 2022 Boerderijcamping Het Varsenerveld

Bijzondere overnachtingen in het Vechtdal

Bij het Vechtdal als toeristische regio horen natuurlijk veel leuke en bijzondere campings, vakantiehuisjes en andere plekken om te overnachten. We spraken met toerisme-expert Ben Wielenga over de nieuwste trends binnen het toerisme. Waar zijn toeristen naar op zoek? En zien we die behoeftes ook terugkomen in het Vechtdal?

Hannah Assink

“Wat mij enerzijds opvalt is de zoektocht naar luxe. Dit is actueel bij verschillende disciplines in toerisme/recreatie, maar ook terug te zien bij verschillende vakantieparken en campings. Er is een aantal parken waarop bijvoorbeeld de stacaravans steeds meer worden ingeruild voor huisjes. Mensen zijn op zoek naar luxe en comfort”, vertelt Ben Wielenga. “Anderzijds speelt beleving ook een belangrijke rol. Mensen willen iets meemaken op vakantie, soms tot aan het extreme toe. Sommige toeristen zoeken een stukje educatie wanneer zij op vakantie gaan en vinden storytelling een belangrijk element in bijvoorbeeld een uitje. Dat verschilt echter per bestemming en of het gebied zich ervoor leent.”

Ben ziet bepaalde trends binnen het toerisme. Zo ziet hij dat sinds de coronatijd mensen de natuur steeds meer op zijn gaan zoeken. Dat was op een gegeven moment nog het enige dat gedaan kon worden, dus trokken mensen de natuur in. “De hang naar natuur was voor corona overigens al groeiende. Mensen willen, gezien hun drukke levens, steeds meer ‘ontstressen’ en zien natuur vaker als een goede plek daarvoor. De natuur is voor veel mensen een bron van rust en ontspanning en daarom vieren mensen daar graag hun vakantie. De vraag naar retraite huisjes, prikkelarme huisjes in de natuur of bijvoorbeeld op vakantieparken, zonder alle extra gemakken van het dagelijkse leven komen steeds meer in trek. “Zulke retraites zijn vooral bij mensen uit de randstad populair”, geeft Ben aan.

Naast de natuur zijn unieke locaties ook heel populair om in te overnachten. Ook hierin is zowel groei te zien in eenvoud en back-to-basic overnachtingsmogelijkheden en mogelijkheden die van allerlei luxe en comfort zijn voorzien. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan boomhutten, trekkershutten of traditionele accommodaties als bijvoorbeeld overnachten in een yurt of een wigwam. Ook zie je dat glamping erg populair is. Je verblijft dan bijvoorbeeld in een safaritent, met alles erop en eraan. Dit is een combinatie van eenvoud en luxe, wat vaak ook erg aanspreekt”, aldus Ben.

Wat denkt Ben dat de reden is dat deze unieke overnachtingen de laatste tijd steeds meer worden bezocht? “Het past bij de tijd. We krijgen steeds drukkere levens, “we willen meer en meer beleven, maar hebben ook al heel veel beleefd”. Daarom is de vraag naar steeds weer nieuwe belevingen aan het toenemen. Die moeten uniek en opvallend zijn, iets nieuws bieden, de nieuwsgierigheid aanwakkeren en avontuur bieden. Keerzijde daarin is soms wel dat wat bijvoorbeeld twee jaar geleden hip en uniek was nu alweer verjaard is. Die veranderingen gaan sneller dan vroeger Mensen vinden het ook belangrijk om te kunnen vertellen dat ze iets unieks hebben gedaan, daar zoeken ze echt naar.” Maar een groot deel van de mensen vindt voor een langere tijd hetzelfde leuk, of die blijft bij het oude en vertrouwde.

Naar aanleiding van de door Ben genoemde trends hebben wij de vijf bijzonderste overnachtingen in het Vechtdal voor u op een rijtje gezet!

1. Boomhut

Deze boomhut in Ommen is hartstikke leuk als u met uw (klein)kinderen het Vechtdal wilt bezoeken. Een onvergetelijke ervaring op camping de Koeksebelt.

Boomhut camping de Koeksebelt

Foto: © Camping de Koeksebelt

2. Oud klooster

Toerisme-expert Ben Wielenga gaf aan dat een groot deel van de toeristen vaak op zoek is naar rust op vakantie. Behoort u ook tot de rustzoekers? Dan is het klooster van Dalfsen misschien een leuke tip voor u! Geniet van de serene rust en ontdek meer over de geschiedenis in dit oude monumentale klooster. 

Het klooster van Dalfsen

Foto: © Het Klooster van Dalfsen

3. Glamping

Ben je op zoek naar een leuke glamping locatie in het Vechtdal? Neem dan eens een kijkje bij de Zandstuve, nabij Hardenberg. Je vindt er allerlei verschillende soorten lodges en safaritenten, voor de ultieme glamping-ervaring. Bijzonder, eenvoudig, maar toch ook luxe.

Lodge Zandstuve

Foto: © Kampeerdorp de Zandstuve

4. Anthropod

Hoe leuk is de Anthropod op vakantiepark ’t Rheerzerwold? Een heel bijzondere en unieke tiny house in een prachtige omgeving. Ideaal voor mensen die wel eens iets anders willen dan een standaard hotelovernachting.

Anthropod Rheezerwold

Foto: © Vakantiepark 't Rheezerwold

5. Boerderijcamping

Last but not least: Kamperen bij de boer! Op deze camping ben je helemaal één met de natuur. Je bevindt jezelf tussen de koeien, geiten en kippen. Op boerderijcamping het Varsenerveld in Ommen kun je tijdens je vakantie in het Vechtdal op en top het platteland ervaren!

Boerderijcamping het Varsenerveld

Foto: Copyright © 2022 Boerderijcamping Het Varsenerveld