Wethouder Jan Uitslag over toekomst toerisme: “De basis is wat goed is voor de toeristen, is goed voor de inwoners”

Wethouder Jan Uitslag over toekomst toerisme: “De basis is wat goed is voor de toeristen, is goed voor de inwoners”

 Het Vechtdal is de toeristische hotspot in de zomermaanden. Dat er elk jaar meer toeristen dit unieke plekje weten te vinden, is misschien geen nieuws, maar wat zijn de lusten en lasten van het toenemend toerisme? Wat is de visie als het gaat om de toekomst van het toerisme in het Vechtdalgebied en met name Dalfsen? We spraken hierover met Jan Uitslag, wethouder in de gemeente Dalfsen.

Rianne de Bruin

Gebalanceerde groei

Dalfsen maakt onderdeel uit van het Vechtdal naast Ommen en Hardenberg. Ommen is verreweg het meest bezochte gebied in het Vechtdal waar veel mensen overnachten. Met meer dan een miljoen overnachtingen in Ommen en ongeveer 200 duizend in Dalfsen ziet wethouder Jan Uitslag dat er een enorme scheefgroei is aan de toeristische druk. “De capaciteit zou wel vergelijkbaar kunnen zijn. De toeristische druk verspreiden heeft ook voordelen, het is namelijk ook goed voor onze ondernemers. Maar wel in balans met ons landschap”, benadrukt de wethouder. Het landschap is de unieke ‘selling point’ van Overijssel en als je daar te veel aan gaat zitten dan gaat het mis volgens Uitslag. “Ik ben van een gezamenlijk en gebalanceerde groei. Er zit ruimte en ik zie ook kansen voor de gemeente. Het stimuleren van de groei in toerisme in Dalfsen is een goed idee.”

Versterken

Jan Uitslag denkt dat de stijging van het aantal toeristen en de behoeften van de inwoners elkaar gaat versterken. “De basis is wat goed is voor de toeristen, is goed voor de inwoners.” Hij vertelt dat een mooi fietspad dat wordt aangelegd eventueel kan worden gefinancierd met toeristenbelasting als het aantal toeristen stijgt. “Als er meer toeristen komen heb je meer omzet in je winkels en daardoor een stabiel winkelbestand. Daarnaast kan de horeca ook uitbreiden met terrassen.” Alles met elkaar zorgt voor een aantrekkelijke omgeving, waar de inwoner ook van kan genieten door lekker een terrasje te pakken. “Ik denk echt dat het elkaar gaat versterken.”

Geen massatoerisme

Maar het vinden van de balans blijkt lastig, want Dalfsen is in de zomer drie keer zo groot als in de winter. Toeristen komen dus voornamelijk in de zomer waardoor de helft van de winkels dicht is in de winter. Een balans is dus belangrijk voor zowel inwoners als toeristen. Jan Uitslag wil dan ook een rustige groei creëren. “Je wilt niet meteen een groot vakantiepark erbij, het moet wel gestaag groeien.” Ook het soort toerist dat je aantrekt, is volgens hem een belangrijk punt en er hoort zeker geen massatoerisme bij. “Iemand die rust zoekt en kan genieten van de natuur, maar ook een avontuur kan beleven door de vele activiteiten als ze dat willen. Een groep die zich meteen thuis voelt en het een prachtig gebied vindt met allerlei voorzieningen nabij.” Wat volgens hem niet past in de gemeente zijn grote groepen feestende jongeren.

Langzame groei

“Een prachtigere plek dan Dalfsen kun je bijna niet vinden”, volgens de wethouder. Maar hij wil zeker geen horden toeristen trekken, want er moet wel genoten kunnen worden van de omgeving. “Als je Dalfsen als toeristische plek voorzichtig weet aan te zwengelen en te laten groeien zal het aantal ondernemers dat een verblijfsaccommodatie wil aanbieden ook groeien. Een langzame groei die door een voor ondernemers is en door en voor onze lokale bewoners”, vertelt Jan. Ze zitten niet te wachten op grote investeerders van buitenaf die enorme parken bouwen. Kleinschaligheid is een belangrijk begrip en wordt erg gewaardeerd in de gemeente.

Samenwerking met lokale ondernemers

Deze ontwikkelingen kan Jan Uitslag niet in zijn eentje doen, maar dat moet in samenwerking met de toeristische ondernemers. Daar kan zeker nog meer ontwikkeling in komen volgens hem. “Er zit nog wel een grote uitdaging om de ondernemers en de gemeente meer te laten samenwerken, elkaar te ontmoeten en elkaar te inspireren.” Aan het begin van Jan Uitslag zijn periode heeft hij hier sterk op ingezet, maar door corona kwamen er andere dingen die belangrijker waren. “Het begint nu weer wat op te starten en ik heb het vermoeden dat we snel weer volle bak vooruit kunnen”, lacht hij. Ook ondernemers onderling kunnen meer gaan samenwerken, door arrangementen aan te bieden en naar elkaar te verwijzen volgens hem. 

Geen afkeer tegen toeristen

“Wat we echt niet willen is een afkeer tegen de toerist. We zijn van nature een gastvrije bevolking en begroeten elkaar op straat. Ik zou het verschrikkelijk vinden als dat zou verdwijnen door een overvloed aan toeristen.” Daarom is er binnenkort opnieuw een bijeenkomst met de ondernemers en de gemeente om dezelfde kijk te krijgen en dingen aan te bieden die passen bij de omgevingen. Door corona was er de afgelopen twee jaar niet zoveel behoefte aan nieuwe plannen, want het toerisme viel ook deels weg. “Dat heeft wel een klap gebracht en het kan mij niet snel genoeg gaan om deze plannen samen met ondernemers en inwoners waar te maken.” Volgens Jan Uitslag zijn er genoeg kansen en gaat het zeker lukken met de mooie Vecht, de waterbeleving, natuurparken en in nabijheid van Zwolle. “Het is soms even beseffen dat we in zo’n mooi gebied wonen”, voegt hij enthousiast toe.

Uitdaging

Door de enorme scheefgroei van de toeristische druk zijn de wethouders van de gemeente Dalfsen, Ommen, Hardenberg en Zwolle gaan samenwerken. “We zien het echt als Vechtdalactiviteit en willen ook redeneren vanuit stad en platteland. We hebben ons dan ook ‘huis en tuin’ genoemd”, aldus de wethouder. Op die manier willen de gemeenten elkaar gaan versterken en de uitdaging aan gaan om de druk van het toerisme te gaan verdelen over het gehele gebied. “Daar zit een mooie opgave in en die uitdaging gaan we ook zeker aan.” Kleinschalig en een langzame groei van toerisme voor en door de bevolking is het belangrijkste uitgangspunt voor de gemeente Dalfsen.

Kijk hier hoe lokale bewoners denken over de toekomst van toerisme in Dalfsen: