Nog steeds te grote uitval van Bussen !

p1090252

REGIO  - Het busvervoer in Overijssel blijkt regelmatig onbetrouwbaar.Hoewel de vervoerders beterschap beloofden, vallen in Overijssel nog steeds veel meer bussen uit dan is afgesproken. Zo was de busuitval in Twente afgelopen maand 28 keer hoger dan is toegestaan. In West-Overijssel vielen 20 keer meer bussen uit dan is afgesproken. De provincie, verantwoordelijk voor het busvervoer, is niet blij. "De cijfers laten onvoldoende vooruitgang zien en daar ben ik echt teleurgesteld over", zegt gedeputeerde Martijn Dadema aan RTV Oost.

Het busvervoer in Overijssel piept en kraakt al maanden. Bussen hebben grote vertraging, vallen onderweg uit of rijden helemaal niet vanwege een tekort aan personeel. Alleen al over het busvervoer in West-Overijssel kwamen in een paar maanden tijd duizend klachten binnen. De vervoerders beloofden beterschap, maar uit cijfers die RTV Oost Nieuws heeft opgevraagd bij de provincie blijkt dat de uitval nog altijd veel hoger is dan is toegestaan.0,2 procent fors overschreden. De vervoerders en de provincie hebben afgesproken dat maximaal 0,2 procent van de bussen mag uitvallen. Een harde eis van de provincie, die jaarlijks tientallen miljoenen euro's gemeenschapsgeld in het Overijsselse busvervoer steekt.

Maar die 0,2 procent wordt nog altijd fors overschreden door zowel Arriva, dat in Twente met bussen rijdt, als EBS, dat in West-Overijssel het busvervoer verzorgt. Zo viel vorige maand in Twente 5,5 procent van de bussen uit. Een maand eerder was dat zelfs 5,8 procent.

Bij EBS bedroeg het percentage in februari maar liefst 6,6 procent, waarmee de busuitval 33 keer (!) hoger was dan is toegestaan. Dat aantal is afgelopen maand wel gedaald, naar 3,9 procent.Percentage aantal ritten dat uitvalt Januari: 3,6% in Twente, 5,1% in West-Overijssel Februari: 1,5% in Twente, 6,6% in West-Overijssel Maart: 1,7% in Twente, 6,2% in West-Overijssel April: 3,1% in Twente, 3,3% in West-Overijssel Mei: 5,8% in Twente, 4,4% in West-Overijssel Juni: 5,6% in Twente, 3,9% in West-Overijssel' 

'De vele uitval van bussen leidt tot grote irritatie bij reizigers. "Sommige mensen zijn afhankelijk van de bus, bijvoorbeeld voor een examen", zegt gedeputeerde Martijn Dadema, die "echt teleurgesteld is" over de cijfers. "Mensen kunnen nog onvoldoende vaak de bus pakken, met alle gevolgen van dien. Dat spijt me."EBS en Arriva wijten de vele uitval van bussen aan het tekort aan buschauffeurs. In de strijd tegen de personeelstekorten is Arriva weken eerder dan gepland begonnen met de zomerdienstregeling. Een afgeslankte dienstregeling dus, waarbij er nu al veel minder bussen rijden in Twente."In de zomerperiode is doorgaans het reizigersaanbod minder groot.

We merken dat we met het aanwezige personeel de diensten nu beter kunnen uitvoeren en minder uitval hebben", zegt een woordvoerder van Arriva.EBS zei vorige week tegen Omroep Gelderland over de uitgedunde dienstregeling: "Als we dat niet hadden gedaan, was het probleem groter geweest, maar het heeft nog niet tot gevolg dat uitval bijna helemaal nul is."We vragen het maximale van onze vervoersgedeputeerde Martijn Dadema

Ook EBS rijdt al maanden met een afgeslankte dienstregeling en dat blijft waarschijnlijk de rest van het jaar nog zo. "We verwachten dat we eind dit jaar de dienstregeling weer met elkaar kunnen gaan rijden", zegt gedeputeerde Dadema. "Het ov is op veel plekken in dit land een uitdaging. Dat neemt niet weg dat wij het maximale vragen van onze vervoerders, want wij hebben daar immers afspraken over gemaakt.""We snappen dat de provincie teleurgesteld is over de uitvalcijfers", reageert de Arriva-woordvoerder. "We deden en doen er alles aan om tot een betrouwbare dienstregeling te komen. De afspraken zoals die nu en ook na de zomer in de dienstregeling zijn ingebouwd, dragen daaraan bij."

De provincie maakte eerder al bekend dat het boetes wil gaan opleggen aan zowel EBS als Arriva vanwege het kwakkelende busvervoer. Dat is tot nu toe echter nog niet gebeurd.RRReis elektrische bussen van Arriva in Twente.Bron; RTV Oost - Foto's: Vechtdal/Media

p1080901

20231109 152319