Drie scholen in de race voor ANWB verkeersplein

Drie scholen in de race voor ANWB verkeersplein

VECHTDAL - Drie scholen uit het Vechtdal doen mee met de verkiezing van het beste Verkeersplein van de ANWB. OBS Het Palet in Ommen, CNBS De Wegwijzer in Schuinesloot en Kindcentrum Heidepark in Lemelerveld. Dit jaar organiseert de ANWB opnieuw de verkiezing ‘Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’. Op een verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen met fietsen en meteen praktijkervaring opdoen. Vanaf 13 mei kan iedereen een stem uitbrengen op één van de ruim 300 basisscholen in heel Nederland die in de race zijn voor een ANWB Verkeersplein. In Overijssel doen achttien basisscholen mee aan de verkiezing. Stemmen kan tot en met vrijdag 31 mei op ANWB.nl/ wineenVerkeersplein.

Kinderen doen steeds minder ervaring op in het verkeer, omdat ze tegenwoordig vaak met de auto of bakfiets worden gebracht. Het is schrikbarend dat ouders nog steeds niet in de gaten hebben dat kinderen niet met de auto naar school gebracht moeten worden. Scholen doen er te weinig aan en ook gemeentes zouden meer maatregelen moeten nemen. Bijvoorbeeld woon je binnen een kilometer van school moet het verboden worden. Kinderen bewegen al te weinig en dit helpt ook niet mee.  Dit gaat ten koste van hun fietsvaardigheid en verkeersinzicht in het steeds drukker wordende verkeer. Goed oefenen is daarom extra belangrijk, dan worden kinderen zich bewust van de gevaren van het verkeer en kunnen zij sneller zelfstandig naar school fietsen. Op de gewone weg lukt dat niet meer, want iedereen stapt voor elk wissewasje in de auto.
Op een ANWB Verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen met verschillende verkeerssituaties, zoals oversteken, scherpe bochten nemen met de fiets, het inhalen van andere verkeersdeelnemers en het veilig oprijden van een rotonde.
Waarschijnlijk moet er eerst een zwaar ongeluk gebeuren voordat er actie ondernomen wordt. De put wordt pas gedempt als het kalf verdronken is.

In totaal zijn er dit jaar ruim 300 basisscholen in het hele land genomineerd voor een ANWB Verkeersplein. Per provincie wint één basisschool. De winnaars ontvangen bij de start van het komende schooljaar een ANWB Verkeersplein, een lespakket, een verkeerslicht en een ANWB-fietsje. De verkeerspleinen worden bekostigd door het ANWB Fonds. Hiermee wil de ANWB het verkeersinzicht van kinderen verbeteren. Maar misschien nog wel belangrijker het gezonde verstand van ouders. En zet kinderen ook niet te snel op een elektrische fiets.

  • Bron: Bart Nijstad