Zonnebloem trapt af in Hardenberg

Zonnebloem trapt af in Hardenberg

HARDENBERG - De Zonnebloem bestaat 75 jaar en dat moet gevierd worden. In het hele land zijn er maar liefst 40 voorstellingen. Het was dan ook mooi dat de eerste voorstelling op 2 april in de Voorveghter was. Burgemeester Maarten Offinga was er dan ook apetrots op. Samen met burgemeester Hans Vroomen woonde hij deze voorstelling bij.

Marc Damen uit Rotterdam is nu zeven jaar directeur en is ontzettend trots op zijn vereniging. “ We hebben 970 afdelingen in het hele land, met heel veel vrijwilligers. Honderd dertien man hebben we in vaste dienst, want als je met de boot meegaat, wil je toch goed eten hebben. Daarom hebben we goede koks, een goede kapitein en nog veel meer. Dat moet allemaal goed geregeld zijn. Waar ik heel blij van wordt zijn toch wel de vrijwilligers die bezoekjes afleggen. Elke dag gaan er 2500 mensen op pad om mensen te bezoeken. Een praatje maken of even erop uit gaan, naar een winkelcentrum. Dat wordt ontzettend gewaardeerd.” In de Voorveghter zijn er deze dag allemaal mensen uit de acht afdelingen van deze regio. Ook mevrouw van der Most uit Slagharen geniet van deze middag. “Ik ben vrijwilliger in Slagharen en ik vind echt geweldig.”

Zangeres Joke de Kruyff krijgt met haar cast al snel de handen op elkaar en laat via filmpjes het ontstaan van de Zonnebloem zien. Als ze vrijwilliger Ad vraagt waarom hij de Zonnebloem zo leuk vindt, antwoordt hij. “ Ik voel me een ander mens, als ik om de drie weken weer op bezoek ben geweest bij die man van 94 jaar. Het is niet eenmalig, maar het is telkens weer.” Joke de Kruyff zingt daarna heel toepasselijk het lied van Willeke Alberti ‘ Telkens weer.’ De zaal begint langzaam te ontdooien bij de mooie liedjes, vooral wanneer Brandendzand, Op een kangoeroe eiland, Het land van Maas en Waal en de Troubadour gezongen worden gaan de handen op elkaar.Wie ook veel heeft gedaan voor de Zonnebloem is Pien Roovers uit Breda. “Ik ben nu al een jaar betrokken bij al die activiteiten, die we doen. We zijn nu in Hardenberg, volgende keer in Maastricht. Tot november hebben we in totaal 40 voorstellingen. Er komen in totaal 21.000 mensen naar toe.”

  • Bron: Bart Nijstad