Tegeltjeswijsheid op straat in Hardenberg

HARDENBERG - In de Voorstraat van Hardenberg, op de Markt van Dedemsvaart of op het Meiboomsplein in Gramsbergen liggen opvallende stoeptegels vlakbij een put, met de tekst: 'Hier begint de zee, niets ingooien a.u.b.'. Rotary Hardenberg en Rotary Ommen Dedemsvaart hebben 16 tegels aangeboden aan de gemeente Hardenberg. Deze liggen verspreid in de gemeente. Met deze actie willen zij het bewustzijn voor zwerfafval en waterkwaliteit vergroten.

Niet iedereen weet dat de zee op straat begint. Afval dat op straat ligt, komt vaak via putten in het riool. En via het riool, de waterzuivering en de rivier, eindigt dit afval in de zee.

Schoon (zee)water is belangrijk voor mensen, dieren en planten. Toch belandt er nog veel vervuiling in het water. Rioolwaterzuiveringen proberen dit zoveel mogelijk uit het water te halen. Maar dat lukt niet voor alle stoffen. Zorgen voor schoon water is makkelijk: gooi afval weg op de juiste plek. Hier vragen de inniatiefnemers dus aandacht voor. Daarom liggen er nu 16  tegels in de gemeente Hardenberg  met de boodschap: ''hier begint de zee.''

Op Wereldwaterdag (22 maart) legde wethouder Alwin te Rietstap de laatste tegel in Hardenberg. Deze dag sloot daarom goed aan bij deze actie. Het idee komt van Rotary Hardenberg en Rotary Ommen Dedemsvaart. Zij willen meer bewustzijn aanmoedigen over schoon en veilig water.

Wethouder te Rietstap was gelijk enthousiast over deze actie: "We realiseren het ons vaak niet, maar alles wat rondzwerft aan afval kan via het riool en de afwatering naar de zee stromen. Met alle gevolgen daarvan. De tegels laten je daar even bij stil staan. Dat sluit goed aan op ons meerjarig programma klimaat, water en biodiversiteit. Maar buiten dat hebben we als gemeente ook een zorgplicht naar onze inwoners toe. En schoon drinkwater hoort daar bij!''

 Foto's: Vechtdal/Media

P1070484P1070487