Vechtzompen aanwezig bij 7e Sail Kampen

Vechtzompen aanwezig bij 7e Sail Kampen

VECHTDAL – Donderdag ging de Vechtzomp Ommen (via Dalfsen) op weg naar Hasselt. Zompen uit Gramsbergen en uit Het Laar Duitsland, gingen via Zutphen naar Hasselt, omdat ze nog niet vóór 1 april in Hardenberg geschut konden worden. Ze hadden in Almen een overnachting.

De Dalfser Vechtzomp was daar al, omdat die daar overwinterde. Tevens het kleine Sompy (schaal 1 op 2) uit Hardenberg. Het fraaie kleine salon stoombootje Silkie uit 1907, was ook al eerder in Hasselt gebracht. Donderdag  28 maart op eind middag verzamelden ze aan de kade van Hasselt

Burgemeester van Gemeente Zwartewaterland, Eddy Bilder, sprak vol enthousiasme iedereen toe. Ron Nijhof, de gangmaker van deze gezamenlijke onderneming, bood hem namens alle zompen een herinneringsvaantje aan.

thumbnail 240328 geert bistervels mob. 31654911699 225

Jan Laarman van Vechtzomp Dalfsen bood de burgemeester een St. Christoffel penning aan. Christoffel is de heilige van de reizigers en wordt bij boten vaak onder de mast bevestigd voor een behouden vaart.

 Daarna een rondvaart met alle schepen door de stadsgracht van het historische Hasselt met draaien bij de Kalkovens. Daarna naar de jachthaven Molenwaard om te overnachten en om vrijdag de 29e te vertrekken naar Kampen voor Sail Kampen.

thumbnail 240328 geert bistervels mob. 31654911699 233 

Op vrijdag de 29e had, zeker bij het goede weer, iedereen er zin in om naar Kampen te vertrekken. De Hasseltse haven werd verlaten en de zeilen werden gehesen om op het Zwarte water te zeilen. Zwartsluis en Genemuiden werden gepasseerd.

Via “De Goot” en het Ganzendiep ging het naar Kampen, waar ze ca 15.00 uur arriveerden en in de buitenhaven konden aanmeren. Daar was niet bepaald veel plaats gereserveerd voor de bijna 15 meter lange zompen.

Vrijdag om 17.30 uur begon de Vlootschouw op de IJssel bij Kampen. Een werkelijk spektakel om mee te maken met historische schepen uit diverse landen.  Inmiddels was een delegatie van de Gemeente Dalfsen en het Waterschap WDO op uitnodiging aan boord gekomen.

Tijdens de tocht aan boord, vertelde verhalenverteller van de Historische Kring Dalfsen, Keimpe Sinnema, vol vuur leuke anekdotes en wetenswaardigheden over de Vechtzomp, waterbeheer en historie van de Vechtzompen.

thumbnail 240329 geert bistervels mob. 31654911699 384

Tot en met tweede Paasdag zijn de zompen nog te zien in Kampen. Er kunnen dan om 11:00 uur en 14:00 uur tochten gemaakt worden op de IJssel met een van de Vechtzompen.

De link  voor Sail Kampen is:  https://visitkampen.nl/sailkampen/

Dinsdag 2 april  komen alle zompen via Zwarte Water en de Overijsselse Vecht weer door de stuw Vechterweerd naar Dalfsen. De Dalfser zomp gaat daar in het botenhuis. De Ommer zomp vaart (als ze nog in Vilsteren geschut kunnen worden) door naar Ommen.

De zompen en schippers uit Gramsbergen en Het Laar overnachten in Dalfsen en varen woensdag door naar hun thuishaven. Uiteindelijk zijn de opvarenden een week van huis geweest, maar wel een grote ervaring rijker.

 Het was een grote gezamenlijke operatie met vele hindernissen, maar wel met een mooi eindresultaat en succes met Ron Nijhof uit Ommen als grote aanjager.

Tekst en foto's: Geert Bistervels

  • Bron: Geert Bistervels, tekst en foto's