Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij 10 jaar!

Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij 10 jaar!

DALFSEN - Op Valentijnsdag, 14 februari, bestaat de Stichting Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij 10 jaar! Een brouwerij die startte met ‘keukenhobbyisten’ en is uitgegroeid tot een brouwerij met thans 285.000 flesjes speciaalbier per jaar.

10 jaar

Wie had 10 jaar geleden kunnen bedenken dat de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij een gevestigde naam zou zijn in het Vechtdal? De brouwers en bedenkers van het bier in ieder geval niet. Hun passie voor mooie bieren brouwen in combinatie met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een mooie werkplek geven, maakte dat de vrienden Jos Verlaak en Stefan Maats zich hard maakten voor de realisatie van een Zorgbrouwerij.
De eerste jaren werd het bier bij een huurbrouwer in Friesland gebrouwen. Inmiddels wordt al weer 7 jaar gebrouwen in de oude gymzaal aan de Molendijk in Dalfsen. Met dank aan de gemeente, die deze ruimte beschikbaar stelde voor enkele jaren.

Leven in de brouwerij

Inmiddels is de brouwerij 14 unieke bieren en 1,5 miljoen gevulde flesjes speciaalbier verder en is er veel leven in de brouwerij. Maar liefst 21 mensen hebben er een zinvolle dagbesteding. Het merendeel daarvan zijn mensen met een zorgvraag.
Daarnaast kan de Stichting met ANBI-status zich beroepen op 40 vrijwilligers die de meest uiteenlopende taken en werkzaamheden op zich nemen. Slechts vier medewerkers zijn in vaste dienst. Zonder al deze mensen heeft de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij geen bestaansrecht.

Nieuwe brouwerij

Inmiddels staat de brouwerij aan de vooravond van nieuwbouw op het terrein aan de Koesteeg 4a, bij Natuurboerderij Lindehoeve. Dankzij de thans ruim 170 Vrienden die jaarlijks hun steun geven, en andere donateurs, komt dit steeds dichterbij. De laatste loodjes wegen het zwaarst. Door de inflatie en andere externe invloeden zijn onder andere bouwmaterialen duurder geworden. Reden dat de brouwerij nog wel wat hulp kan gebruiken. Iedere donatie en alle hulp, zoals handige klussers, zijn nog steeds welkom!
Jubileumbier Vanwege het 10-jarig bestaan is een Speciaal Jubileumbier gebrouwen. Het betreft een bier met beperkte oplage, een echt ‘collectors item’ dus. De 75cl-fles is verpakt in een houten kistje met stukjes vloer van de oude gymzaal. Het bier is te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en op woensdag 14 februari tussen 07.30 uur en 17.30 uur op te halen in de brouwerij aan de Molendijk 11. Het bier kost € 14,02. De opbrengst komt ten goede aan de nieuwe brouwerij.

  • Bron: Vechtdalbrouwerij