Eerste kievitsei gevonden in Gemeente Hardenberg

Eerste kievitsei gevonden in Gemeente Hardenberg

DEDEMSVAART - Janny Stevens maakte een foto van Ferdinand Redder en Jan Jut die in Dedemsvaart het eerste kievitsei hadden gevonden op woensdag 15 maart. Een paar dagen eerder was in Staphorst het eerste ei gevonden in de provincie Overijssel.
Vroeger was het vinden van het eerste ei een hele belevenis maar dat is inmiddels achterhaald. Het gaat niet goed met de weidevogels in Nederland. Elk jaar loopt het aantal kieviten met ongeveer 5 % af, dat komt door de verminderde biodiversiteit. 

De organisatie pleit voor harde ingrepen. De bond wil dat boeren worden verplicht 5 tot 10% van hun land beschikbaar te stellen voor weidevogels. Die verplichting zou door de provincie moeten worden opgelegd. Volgens de vogelwachtersbond is dwang noodzakelijk omdat veel boeren niet vrijwillig in actie komen voor de weidevogel. De BFVW denkt dat er veel kan worden gewonnen met ‘randenbeheer’. Daarbij maaien boeren een strook van zo’n 3 tot 6 meter langs de sloot later en minder vaak en wordt er minder vaak bemest. Dit levert bloem- en kruidenrijk land op, dat aantrekkelijk is voor insecten. Die hebben vogelkuikens nodig om te overleven. Dankzij het aangepaste maairegime ontstaat er ook schuilgelegenheid voor kuikens bij gevaar.