Toneelgroep in Hoonhorst maakt comeback: ‘’We moesten opnieuw leren lopen’’
Eigen foto

Toneelgroep in Hoonhorst maakt comeback: ‘’We moesten opnieuw leren lopen’’

HOONHORST - Even het leek doek bijna te vallen voor Toneelgroep Kolde'r uit Hoonhorst. In coronatijd werd de jubileumvoorstelling afgeblazen, meerdere spelers en bestuursleden stapten op. Nu is Kolde'r terug met een nieuwe voorstelling, met nieuwe spelers en zonder regisseur. Dat is belangrijk voor het dorp Hoonhorst, vindt de toneelgroep.

Dat er weer gespeeld gaat worden is belangrijk volgens toneelspeelster Anneke Vredeveld: ‘’De toneelgroep is onderdeel van de hechte Hoonhorster gemeenschap’’. Dit is ook de reden waarom de voorstelling wederom in Hoonhorst wordt opgevoerd. ‘’Het is van Hoonhorst, door Hoonhorst. Als het uit dorp verdwijnt, komt het nooit meer terug’’, zegt Vredeveld.

Motivatie

Volgens de Hoonhorster heeft corona er behoorlijk ingehakt. Veel spelers zijn gestopt. ‘’De motivatie is soms heel ver te zoeken. We moesten echt vanuit de krochten weer beginnen. Opnieuw leren lopen’’, aldus Vredeveld. Het is volgens haar niet vreemd, ze hoort soortgelijke geluiden van andere toneelgezelschappen uit andere kernen.

'Retespannend'

De groep is behoorlijk zelfredzaam volgens Vredeveld. Eind deze maand gaat de voorstelling ‘Patatje Oorlog’ in première bij Thuis bij Kappers. De komende periode gaat de toneelgroep aan de slag met het decor, de kleding en de teksten moeten in het hoofd worden gestampt. ‘’Het is allemaal retespannend’’, zegt Vredeveld. De vernieuwde groep bestaat uit Hoonhorsters van allerlei leeftijden. De jongste is 24, de oudste is begin 60. ‘’We zijn een redelijk jonge groep’’, aldus Vredeveld.

Het nieuwe stuk ‘Patatje Oorlog’ is geschreven door Rob van Vliet. Het toneelstuk speelt zich af in het bos en zet de banden van twee zussen op scherp. De zussen hebben allebei een eigen frietkraam, wat zorgt voor het nodig ongerief. De voorstelling is op 23, 24 en 25 maart 2023 te zien bij Thuis Bij Kappers in Hoonhorst.