Mark Altena

Wordt Voetbal ooit nog weer een hele mooie sport?

door Bart Nijstad

Balkbrug – Woensdagavond was er in het nieuwe clubgebouw van Sc Balkbrug en vv Avereest een item over het onderwerp inclusie en diversiteit in de voetbalwereld. Op de velden en langs de velden is er van alles mis en daar moet wat aangedaan vinden Sc Balkbrug, vv Avereest en de KNVB

Samen hebben deze avond dan ook in elkaar gezet, waarbij Mark Altena als verenigingsadviseur van de KNVB de coördinatie in handen had. Mark Altena (33) is adviseur in de districten Noord-Oost.

,, Ik heb 212 clubs onder mijn beheer, die ik advies geef op verschillende terreinen o.a. ook op diversiteit en inclusie. Vooral op dit moment is dit erg actueel. ,We zijn hier met een klein clubje bezig om dingen te veranderen, terwijl de grote jongens niks doen.” Hiermee bedoelen ze Qatar waar op dit moment het WK voetbal wordt gehouden en van alles mis is. Terwijl een wijziging in de spelregels soms jaren duurt, kan de FIFA dat een uur van tevoren de regels zomaar veranderen. De boevenbende regeert al jaren en niemand die er wat van durft te zeggen. Nederland had een grote broek aangetrokken om te zeggen, dat we de OneLoveBand gingen dragen. Niet dus, de Duitsers legden nog tenminste hun hand op de mond en bij zowel Duitsland als België gingen de minister met de band naast Infantino zitten. Helaas een bord voor je kop haal je niet zomaar weg.

Niet dat het deze avond daar over ging. Het ging meer over ‘Ben je welkom en voel je welkom’ bij een club. Door middel van een theatervoorstelling “Ik wou dat het weekend was” gespeeld Live your Story kwamen er allerlei toestanden aan bod, die echt gebeurd zijn, waar soms de wenkbrauwen overeind van gingen staan.

Het filmpje van Achmad Mendes Monteiro (Excelsior) uit 2019 kwam natuurlijk ook te voorschijn. De man die door supporters (misschien een groot woord) van FC Den Bosch getrakteerd werd op Sinterklaasliedjes en Oerwoudgeluiden. De wedstrijd werd toen even stilgelegd. Is er naderhand veel veranderd. Als we kijken naar de wedstrijden dan vliegen de plastic glazen met bier regelmatig naar beneden. Waarschijnlijk met een pilletje en een lading drank in de mik, weten we misschien niet eens wat we doen. In Engeland hebben ze daar grenzen aangegeven door te verbieden dat er bier de tribune meegenomen kan worden. Drank genoeg daar, maar niet op tribune. Dat kan daar wel waarom hier niet. In Nederland slaan we op tilt als we tijdens de wedstrijd geen bier mogen drinken. Is drank dan belangrijker dan het voetbal?

Gaan we terug naar het amateurvoetbal dan zijn er veel verschillen. Sommige clubs hebben er geen last van want daar is het aantal allochtone spelers nihil. Bij andere clubs zijn er soms complete elftallen die alleen maar bestaan uit allochtone spelers, die bij bepaalde verenigingen niet enthousiast worden ontvangen. Mark Altena zegt ook. ,, Hoeveel voetballers zijn er homo. Dat is op de vingers van een hand te tellen. Dat kun je toch niet voorstellen. Daar zit nog een heel taboe op. Ook vrouwen hebben moeite om er vooruit te komen, al gaat het daar wat beter. Vooral omdat het belangrijke speelsters zijn.”

Vaak is ook de taal een probleem. Spelers die nog geen Nederlands kunnen. Iedereen moet zich veilig voelen bij een club. Het moet een warm bad zijn, waar je met plezier naar toe gaat. Waarom zit ik op de bank, omdat ik er niet bij hoor, of omdat ik minder ben? Kan ik geen lid worden, omdat het zogenaamd vol is. Waarom mogen de mannen wel trainen op het kunstgras en de vrouwen niet? Er is nog een lange weg te gaan. Het moet toch zo zijn: “Ons voetbal is voor iedereen’, ook als je niet van hetzelfde ras, kleur of geloof bent.

Natuurlijk zijn er wel meer dingen in het voetbal die eigenlijk moeten veranderen. We willen toch een eerlijke wedstrijd zien. Als je nu wekelijks een amateurvoetbal wedstrijd ziet, springen je soms de trainen in de ogen als je naar de diverse grensrechters kijkt. Er was zelfs een voorzitter die vertelde dat de spelers vonden dat de grensrechter te eerlijk was. Scheidsrechters vinden dat vaak de grootste ergernissen, grensrechters die te pas en onpas de vlag de lucht insteken.

Daarnaast mag er ook weleens wat gedaan worden aan de middeleeuwse spelregels. Netto speeltijd, intrap zijn enkele voorbeelden. Het wordt al normaal gevonden als er een overtreding wordt gemaakt zodat de tegenstander de counter niet kan spelen. Eerlijk voetbal heeft nog een lange weg te gaan.