Jaap Beekman en Yolande trouwden in de oorlog met elkaar. Beiden waren geheim agent. Op 13 september 1944 werd zij in naziconcentratiekamp Dachau vermoord. Beekman kreeg pas in 1946 officieel te horen dat Yolande was vermoord.

Theaterstuk ‘Alias Maurits’ voorverkoop start binnenkort

STEGEREN - Ter gelegenheid van 80 jaar bevrijding wordt in april en mei volgend jaar de unieke wapendropping van Stegeren als theatervoorstelling opgevoerd met de titel “Alias Maurits”.

Voorrang voor Stegeren/Junne

Bewoners van Stegeren en Junne worden in de gelegenheid gesteld om bij voorrang een toegangskaart te kopen. Daarvoor moet men zich vóór 1 november wenden tot Plaatselijk Belang-voorzitter Frits Welink. De bedoeling is dat de inwoners van Stegeren en Junne op 2 of 3 mei gezamenlijk de voorste rijen innemen van De Punt in Vroomshoop, waar deze unieke voorstelling wordt opgevoerd. Mailadres Frits Welink: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Presentatie

Op initiatief van PB Stegeren/Junne kregen de bewoners van Stegeren en Junne donderdagavond in zaal De Bootsman in Stegeren een presentatie voorgeschoteld door scriptschrijver Hans Nieboer uit Vroomshoop, de zoon van Jan Nieboer, verzetsman en commandant van de droppingsgroep. In een boeiend betoog vertelde Nieboer dat hij min of meer bij toeval in aanraking kwam met Philip Beekman uit het Groningse Beerta, één van de vijf kinderen van Jaap Beekman, geheim agent en marconist/telegrafist. Philip Beekman leverde authentieke verhalen over zijn vader aan, die Hans Nieboer in het script verwerkte. Volgens Nieboer is het script geen heldendicht: “In tegendeel. Het gaat over de vastberadenheid en verbondenheid van op zich eenvoudige jonge mensen, die samen de hunkering naar de vrijheid deelden hebben ervaren”, aldus Hans Nieboer.

Na 80 jaar terug

Nieboer liet weten het heel bijzonder te vinden om na 80 jaar als zoon van Jan Nieboer in Stegeren terug te zijn. En dat samen met Philip Beekman. “Om zo een steentje bij te kunnen dragen aan de herdenking en viering van 80 jaar vrijheid. Daar kunnen we niet zuinig genoeg op zijn. Vrijheid geef je door”, aldus Nieboer.

Zwijgzaamheid

Tijdens de laatste oorlogsjaren van 1940-1945 ging het totaal om 13 geslaagde droppings vanuit Engeland. Een landelijk unicum met soms ladingen van 3 tot 4 ton met 8 geheime agenten, wapens, munitie en proviand. Door karresporen werden de gedropte goederen tientallen keren met paard en wagen afgevoerd, totaal wel 48.000 kilo. De wapens lange dan onder het stro of hooi verborgen. De droppings werden uitgevoerd onder de rook van het beruchte kamp Erika. Dat hadden de Duitsers nooit gedacht, een geniale zet. De verzetsgroep Salland waande zich op die locatie relatief veilig en geborgen. Dat kwam met name door de loyaliteit en steun van de zwijgzame boerenbevolking van Stegeren.

Twee verkoopochtenden

‘Alias Maurits’ wordt onder auspiciën van het 4 mei comité in Vroomshoop opgevoerd op vrijdagavond 4 april, op zaterdagavond 5 april, op zaterdag 12 april, op vrijdagavond 2 mei en op zaterdagavond 3 mei 2025 in Het Punt in Vroomshoop. Entreekaarten kunnen in de voorverkoop voor een bedrag van € 20,00 per stuk worden veroverd tijdens twee voorverkoopochtenden in Het Punt in Vroomshoop. Dat kan op zaterdag 9 november en op zaterdag 23 november aanstaande, beide keren van 9.00 uur tot 12.00 uur.

Tekst: Harry Woertink – Foto: 4 mei comité Vroomshoop

  • Bron: Harry Woertink