Nieuwe Jeugd voor de Volkstuintjes

Dedemsvaart - De volkstuin beleeft een opleving. Naast de oude garde verschijnen steeds vaker jongeren, vrouwen en statushouders. Boeren op de vierkante meter wordt steeds populairder, zo bleek zaterdag 20 juli tijdens de open dag van Tuinvereniging Avereest aan het Ommerkanaal.

De prijzen bij Tuinvereniging Avereest zijn aantrekkelijk: €16 voor een stukje grond van 100 vierkante meter. Een toegewijde volkstuinder kan zo zijn dagelijkse maaltje voor een schijntje op tafel zetten. Gezien de hoge supermarktprijzen is het begrijpelijk dat de volkstuin in populariteit toeneemt.

In Dedemsvaart is er echter nog geen sprake van wachtlijsten zoals in de grote steden. Alle tuinen aan het Ommerkanaal, het gemeentepark en in Balkbrug zijn weliswaar verhuurd aan de 150 leden van de vereniging, maar nieuwe kandidaten staan niet in de rij. Jan Vogelzang, bestuurslid, merkt wel een verschuiving naar jongere huurders.

Verkoop van Nieuwe Aardappelen

Al twintig jaar is het een traditie om tijdens de open dag aardappelen, jam, bessen en honing te verkopen om de clubkas te spekken en nieuwe leden te werven. Dit jaar was er muziek, een natuurquiz voor kinderen en gratis koffie met iets lekkers voor de belangstellenden. Vanwege de hitte waren er dit jaar minder bezoekers dan verwacht.

Toekomst

Of de volkstuinen aan het Ommerkanaal moeten wijken voor woningbouw, is nog onzeker. De gemeente Hardenberg heeft hierover nog geen beslissing genomen. Mocht het tuincomplex moeten verdwijnen, is het waarschijnlijk dat een aantal oudere leden afhaakt, omdat zij het niet zien zitten om op een nieuwe locatie opnieuw te beginnen.Foto's: Vechtdal/Media

p1090332p1090333p1090341p1090343