Varkens helpen tegen de Japanse Duizendknoop

Varkens helpen tegen de Japanse Duizendknoop

HARDENBERG - Op een aantal plekken in de gemeente is er overlast van de Japanse Duizendknoop. Er is bijzondere hulp bij de bestrijding van deze planten. Een groep varkens bestrijdt deze plantensoort in het gemeentebos.

De Japanse Duizendknoop is een snelgroeiende plant. Hij staat bekend om zijn sterke wortels. Zo sterk, dat deze door asfalt en beton heen kunnen breken. Dit kan zorgen voor schade aan infrastructuur en gebouwen. Daarnaast kan hij andere plantensoorten verdringen. Deze soort kan dus heel wat teweeg brengen. De knorrende viervoeters helpen ons om de Japanse Duizendknoop te bestrijden.

Woelen, eten en nog eens woelen…

Varkens zijn natuurtalenten in het zoeken van voedsel in de grond. Dit natuurlijke gedrag kan effectief worden ingezet in de strijd tegen deze plant. De varkens woelen de grond namelijk om, waardoor de wortelstengels worden blootgelegd en beschadigd. Dit verzwakt de plant. Daarnaast eten deze dieren de plant zelf ook op. Ideale hulpen dus! De varkens krijgen uiteraard een prettig verblijf in het bos; ze worden bijgevoerd en worden dagelijks voorzien van vers water. Ze lopen in een omheind gebied.

De Japanse Duizendknoop hoort hier niet

De Japanse Duizendknoop is een invasieve exoot. Een exoot is een plant (of dier) die van nature niet in Nederland voorkomt.  Omdat de plant andere soorten verdringt én moeilijk weg te krijgen is, noemen we hem invasief. De plant kan door zijn sterke wortels gevaarlijke situaties veroorzaken. Daarom is het belangrijk hem te bestrijden. De plant is overigens niet giftig, hij is zelfs eetbaar. Doordat deze soort andere soorten verdringt, is hij niet goed voor de biodiversiteit.

Bestrijden op meerdere manieren

De varkens zijn een goed hulpmiddel in onze strijd tegen de Japanse Duizendknoop. Zij zijn zoals genoemd voor ons aan de slag in het gemeentebos. Uiteraard gaan wij zelf ook aan de slag. Dit wordt gedaan met een stroomlans. Door stroom door de plant te geleiden, verbrandt hij van binnen. Dit is een intensieve behandeling, er zijn meer meerdere behandelingen nodig om de plant uit te putten. Ook wordt er grond afgegraven op sommige plekken.

Ziet u een Japanse Duizendknoop in uw tuin?

Trek hem dan met wortels en al er uit en stop hem in de grijze bak. In de groene bak kan deze invasieve soort zich via compost nog verder verspreiden. Dat is niet de bedoeling. Ziet u er eentje buiten uw tuin? Meld het dan via de website. Op deze speciale pagina leest u ook meer over de Japanse Duizendknoop. 

  • Bron: gemeente Hardenberg