Spelregels drankblikjesactie wegens succes aangescherpt
(eigen foto)

Spelregels drankblikjesactie wegens succes aangescherpt

DALFSEN – De drankblikjesactie van de gemeente Dalfsen en kringloop Noggus en Noggus is een gouden greep gebleken. Sterker nog, het initiatief van milieuambtenaar Thijs Mosterman dreigde aan het eigen succes ten onder te gaan. De bodem van het potje – geld dat afkomstig is van de frisdrankindustrie om gemeenten te compenseren voor het opruimen van zwerfaval – kwam namelijk rap in zicht. En dus zijn de spelregels noodgedwongen aangescherpt.

Kreeg men voorheen 15 cent per blikje. Nu geldt een maximumbedrag van 5 euro voor dertig blikjes of meer per woonadres, dus niet langer per persoon. Nog geen week na de aftrap trok bedrijfsleider Robin Drost van Noggus en Noggus in Dalfsen aan de bel bij de gemeente. “Het liep storm, wat natuurlijk hartstikke goed is, maar het budget slonk razendsnel. Immers, wanneer men meer dan tien blikjes inleverde, dan kon dat worden omgezet in een winkeltegoed en verdubbelde Noggus en Noggus het bedrag.” Die verdubbelaar geldt trouwens nog steeds. 5 Euro wordt een tientje en dat is nog leuker winkelen. 

Inmiddels zijn er duizenden blikjes in de metaalcontainer bij de kringloopwinkel verdwenen. Deze worden uiteindelijk gerecycled, waardoor er minder afval op straat belandt en er meer mensen naar Noggus en Noggus  komen om wat te brengen of te halen of beide.