Zetelwinst VOV, samenwerking met LPO niet uitgesloten

gemeenteraadsverkiezingen

(afbeelding: Binnenlands Bestuur)

 

OMMEN - De Lokale Partij Ommen (LPO) en het CDA knopen er samen nog vier jaar achteraan met elk 4 zetels. Zo bleek woensdagavond bij de bekendmaking van het aantal stemmen. Met nipt meer stemmers (40 stuks) mag de LPO zich de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen noemen. Zetelwinst was er voor de Volkspartij Ommen Vooruit (VOV) die bovenop de 2 zetels een extra zetel veroverde in tegenstelling tot de VVD die er eentje moest prijsgeven. Wisten de liberalen vier jaar geleden 1089 stemmen voor zich te winnen, nu waren dat er slechts 553.  

Net als in buurgemeente Dalfsen toont ChristenUnie zich ook in Ommen een stabiele partij met een onveranderd aantal zetels: 3 stuks. Voor de PvdA en D66 blijft alles bij het oude. Die hadden elk 1 zetel en dat blijft zo, al was er wel verschil in het aantal stemmen. De PvdA behaalde er 200 minder dan in 2018, D66 daarentegen juist 100 meer.  

De afgelopen vier jaar zijn het CDA, de LPO en de ChristenUnie samen opgetrokken. Of dat zo blijft is de vraag. De VOV is immers gegroeid naar 3 zetels en heeft aangegeven graag om de tafel te willen met de LPO om te praten over samenwerking. Lijsttrekker Gerrit de Jonge kan niet wachten. 

Het opkomstpercentage bedroeg dit jaar circa 61 procent, een kleine vijf procentpunt minder dan in 2018.