Piet Zomer in april

Zomer

Het eerste zomerse weekend is weer een feit. Vier en twintig graden en een lekker zonnetje. Als ik de tuin inkijk, wuiven daar de tulpen naar mij. Steeds meer bloemen maakten de afgelopen week de wereld vrolijker. Met heel Nederland verbaas ik mij over zoveel zomerse blijheid.

Een week lang werd er al over gepraat. Op de televisie, in de winkel, bij de kapper en op verjaardagen, als of er geen ander nieuws was. Vierentwintig graden en dat in de eerste helft van april. Op de televisie werd de ijsverkoper geïnterviewd. Ja, hij was druk met het maken van ijs en wilde geen nee verkopen in dit eerste zomerse weekend van het jaar. Nederland maakte zich op voor het warmste weekend ooit gemeten in april. Nederland was in rep en roer. Nederland wilde naar buiten.

Daar was hij dan. Langzaam steeg de zon en verwarmde door een waas van Saharazand het Vechtdal. De wind joeg vanuit het zuiden de warmte naar ons toe. Voor het eerst konden we weer ontbijten in de tuin. Genieten van een kopje koffie met een broodje kaas. Op de weg, achter de heg, genoten mijn medelanders. Hun sportieve motoren loeiden. Hun auto’s trokken nog even een sprintje tot het volgende kruispunt. De autoradio deed zijn best om de speakers op te blazen. De geur van benzine won het van het pas gemaaide gras.

Even later rijden we op de fiets door het Vechtdal. Achter elkaar. Senioren willen zo snel mogelijk een terrasje bereiken.  Groepen wielrenners zigzaggen tussen hen door. Af en toe zie ik een angstig gezicht van een ouder die een vrolijke kleuter voor zich uit laat fietsen. Onderweg zijn de bankjes allemaal bezet dus verder maar weer. Nee, we gaan niet in de lange rij bij de ijsverkoper staan. Bij het pontje is het wachten en luisteren naar de conversatie. “T is hier best mooi, ja ik kom uit Zwolle en wist niet dat het hier zo mooi was. Maar het weer viel me nog best tegen. Als de zon weg is, heb je nog wel een jas nodig hoor. Nou bedankt veerman, dit kost toch niks he?” Een opmerking over toeristenbelasting laat ik maar achterwege. Thuis hoor ik dat Ajax met zes nul verloren heeft van Feyenoord. We hadden met elkaar nog wel zo uitgekeken naar dit eerste zomerse weekend.