Piet - marktpraat

Marktpraat ..

Het is heerlijk om even naar de markt te gaan. Even een gesprek te hebben met je mede bezoekers: Ha, ook even naar de markt? Ja, kom je er nog eens even uit, he?. Mooi weer he? Ja beter dan een paar week geleden. We gaan weer naar het mooie weer toe. Ja, ik hou wel van de zon, van al die regen en binnen zitten word je ook niet vrolijk. Nou ik ga maar eens verder, tot ziens he?

Dan duurt het niet lang tot de tweede mogelijkheid zich aanbiedt. Een buurvrouw, een vage kennis of iemand die je weleens eerder hebt ontmoet in de wachtkamer van het zorgkwartier bijvoorbeeld. Ha jij hier? Hoe gaat het. Wel goed, zijn gangetje. Ja, met mij net zo. (hier ook de mogelijkheid pakken om te vertellen van je laatste bezoek aan de specialist)  Nog iets gehoord van Jan? Nee jij? Nee, het laatste was dat het niet zo best ging. We worden allemaal een jaartje ouder. Als we maar in beweging blijven toch? Nou ik ga even groente halen, het is hier in elk geval verser dan in de supermarkt. Ja maar de prijzen vallen me niet mee. Op de markt is uw gulden een daalder waard, klopt al lang niet meer. Nee maar dat komt van de euro. Ja, 't is wat.

Iemand die je wat beter kent spreek je wat anders aan: Hallo, wat leuk dat ik je even zie, je ziet er goed uit, gaat het ook goed?  Lang geleden dat we elkaar gezien hebben, het is hoognodig tijd om weer eens een kopje koffie te drinken met elkaar. O nee jij bent een thee drinker he? Lijkt me gewoon leuk om even bij te kletsen.

Aan de kraam zijn ook mooie gesprekken te beluisteren.”Die saucijzenbroodjes, kunnen die ook in de vriezer?” ”Ja hoor maar dan worden ze wel koud.“ Vaak komt er geen reactie op zo’n waarheid en zie je de mensen denken. Of de vraag: “Hoe duur zijn die metalen ringen?” bij de handwerk kraam. “Dat ligt aan de maat mevrouw."  "O, mooi, ja bedankt."  En weg is ze, op naar de nootjes. Maar wat is ze nu wijzer geworden?