Vaccineren

Vaccineren

Deze week trokken de longartsen maar weer eens aan de bel. Vier kinderen waren overleden door kinkhoest. Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte, veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis. De bacterie maakt een gifstof aan, waardoor hoestbuien ontstaan. Deze hoest kan maandenlang aanhouden. De ziekte wordt daarom ook wel de ‘100 dagenhoest’ genoemd. In Nederland kunnen kinderen en zwangeren vaccinaties tegen kinkhoest krijgen. Hierdoor overlijden veel minder kinderen aan kinkhoest. Het wordt ook wel de 100 dagen hoest genoemd en gevaarlijk voor baby's. Dat komt door sociale media, zoals Tik Tok, Facebook, Twitter en noem maar op. Allerlei influencers vertellen dat we niet moeten vaccineren. De vaccinatie graad keldert naar beneden, het is erg alarmerend. In Nederland hebben we wetenschappers, die ons haarfijn kunnen vertellen wat je wel of niet moet doen. Maar als er iemand wat anders schreeuwt dan lopen we er als een kudde schapen achteraan. Dat is net als met mazelen, dat bloeit ook weer op.

En dan schrok ik laatst van het artikel van Tom van de Wal, de evangelist die een groot centrum in Delden wil bouwen (15 miljoen euro). Een soort Jomanda twee. Mensen zijn ineens genezen van allerlei ziektes, en we trappen er weer allemaal in. Ik vind zelf zulke mensen een gevaar voor de samenleving. Volgens mij wil hij alleen maar geld binnen harken. Hij vindt zichzelf een eenvoudige discipel van Jezus. Hij wil dat zijn aanhangers hem moeten eren door geld te geven. Dan moet er toch wel een lampje (zeg maar hele grote lamp) gaan branden.
In Ommen gaat het ook goed met het dichtgooien van het centrum. De halve stad staat te steigeren. Beetje onze eigen schuld , want wie elke keer voor een maggiblokje met de auto naar de winkel gaat, moet zich eigenlijk een beetje schamen. Grote steden zijn al heel veel autovrij, maar in Ommen doen ze moeilijk.

  • Bron: Bart Nijstad