Hans ASchipper Kerst

...over sterren en een vallende

Ik weet niet waar het CBS zijn onderzoeken en zijn peilingen houdt als het gaat over het aantal gelovigen, die volgens hen drastisch daalt, maar in ieder geval niet de afgelopen maand  in ‘Het Vechtdal’. Grote aantallen mensen vierden het geboortefeest van Jezus in diverse kerken en op andere plekken. In Oudleusen was er een week voor kerst een prachtige  avondwandeling rond om de Landskroon. Allerlei taferelen uit het kerst evangelie werden op diverse plekken uitgebeeld/gespeeld en bezongen. Ik mocht koning Herodus zijn. Eindelijk eens niet een wijze of een herder, die mocht ik al heeeeel vaak zijn. Nee nu, na mijn pensionering als dominee, mocht ik eens echt los gaan!! Heerlijk al die verschrikte mensen…en dat waren er heel veel. Ik heb horen vertellen meer dan 280. Ook de engelen en ‘De Lofstem’ gingen los: zij zongen de sterren van de hemel!!

Over sterren gesproken: In Hardenberg was de evenementenhal op 21 december twee keer zo goed als vol met mensen met een verstandelijke beperking, hun begeleiders en familie. Het was smaakvol, figuurlijk maar ook letterlijk…. Tony Chocolonie en Jony Pepperonie lieten zich het kerstverhaal vertellen, uitspelen en bezingen. Misschien hebt u het gezien op Vechtdal TV.  Op beide kerstdagen is het verschillenden keren uitgezonden. Ik organiseer dit al jaren samen met een enthousiaste commissie uit De Baalderborg.

Ach en nu ik het toch over sterren heb:  In het kerstspel van een paar jaar geleden was de herbergier meer dan tevreden over het groot aantal mensen dat naar Bethlehem was gekomen en hij was zó enthousiast over zijn stijgende inkomens dat hij pardoes van het toneel viel…… we hielden allemaal ons hart vast… doodstil was het even… ..heel langzaam zag ik echter zijn hoofd weer boven het toneel uitkomen. Heel voorzichtig rees de vallende ster weer omhoog en beklom het toneel. Toen hij weer naast mij stond zei hij: ‘ Dominee het is maar goed dat ik aan valtechniek heb gedaan……. anders was het hele kerstfeest niet doorgegaan’… En zo is ’t!!