Verkiezingen 2023 Stikstof deadline

Commentaar: "Stikstofdeadline 2030 lijkt nu toch echt van de baan"

Frans Timmermans gaf begin deze week heel veel weg van zijn verkiezingsprogramma, in de hoop als een aantrekkelijke coalitiepartner te worden gezien door met name Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract (NSC). 

Timmermans deed dat door onder meer de https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2023/11/06/timmermans-wil-stikstofdeadline-2030-loslaten-als-handreiking">stikstofdeadline voor 2030 los te laten. In het verkiezingsprogramma staat immers dat de linkse samenwerking de stikstofuitstoot met de helft wil reduceren en wel binnen nu en zes jaar. In het debat op RTL zondagavond dacht hij daar toch ineens anders over.

'Ik heb de afgelopen weken veel jonge boeren gesproken en die zitten helemaal vast. Zij willen ook de stikstofuitstoot verminderen. Ik doe ze hierbij een handreiking. We komen samen met voorstellen en wij houden niet vast aan 2030', zei hij in het debat met Omtzigt en Dilan Yesilgöz (VVD).

Deze draai is een compliment voor de jonge boeren. Timmermans was onlangs op werkbezoek bij NAJK-voorman Roy Meijer. Het was echter Wopke Hoekstra, toen nog CDA-leider, die in de zomer van 2022 als eerste stelde dat de deadline van 2030 niet heilig was. Die uitspraak deed toen veel stof opwaaien, want coalitiepartij D66 vond dat onacceptabel. Uiteindelijk viel het kabinet over migratie, voordat de reductie van stikstof tot een kabinetscrisis kon leiden.

Timmermans wil dolgraag regeren en samen met NSC een centrumlinks kabinet. Maar Omtzigt wil liever formeren over rechts. En dat maakt dat Timmermans nu al offers brengt. Zodoende geeft hij op voorhand al heel veel weg van de eigen milieustandpunten. Het leverde flink gemor op in met name de GroenLinks-achterban.

Nu ook Timmermans niet langer vasthoudt aan 2030, kan worden geconcludeerd dat die gewraakte deadline toch echt van de baan is. Welke formatie ook gaat plaatsvinden.

 

Het commentaar is de mening van Nieuwe Oogst, verwoord door de hoofdredactie en senior redacteuren.