Esther de Snoo: Nog een boerenpartij in Den Haag?

Uit teleurstelling in BoerBurgerBeweging (BBB) en het wegzakken van uiterst rechtse partijen als Forum voor Democratie (FvD), PVV, JA21 en Van Haga overweegt Farmers Defence Force (FDF)-voorman Mark van den Oever een eigen politieke partij. Maandag legt hij het plan voor aan de leden.

Het voorstel is opvallend. Met de komst en enorme groei van BBB is nog een nieuwe boerenpartij opmerkelijk.

De boerenactieleider die voorheen toch innig was met BBB-leider Caroline van der Plas, zegt dat hij niet meer is te spreken over BBB. Hij hekelt het 'zwabberbeleid'. Van den Oever doelt hiermee op de samenwerking die BBB is aangegaan in tien provinciale besturen. Ze werken daarin samen met een palet aan partijen, waaronder ook linkse partijen zoals GroenLinks, PvdA en SP.

Politiek bedrijven zonder compromis kan niet in een democratie. Van den Oever ziet het anders en is teleurgesteld in BBB, die volgens hem te veel compromissen sluit. In de andere partijen op de rechtervleugel, FvD, PVV, JA21 en Van Haga, heeft hij meer vertrouwen.

Maar deze partijen besteden beperkt aandacht aan de landbouw. Daarbij stelt FvD niet veel meer voor en loopt JA21 leeg. Geert Wilders heeft aangegeven met PVV klaar te zijn om te regeren en dat betekent net als BBB onherroepelijk compromissen sluiten. Het maakt dat Van den Oever en consorten politieke ruimte zien op het uiterste puntje van de rechterflank.

Helder is dat FDF mensen weet te mobiliseren. Maar of boeren zitten te wachten op een nieuwe ultrarechtse beweging is maar zeer de vraag. Bij de laatste demonstratie van FDF op het Malieveld wisten ze vooral wappies en beroepsactivisten als Nederland in Verzet aan te trekken; volk en standpunten waar de gemiddelde boer toch liever niet mee geassocieerd wil worden.