Foto steiger

Waar moet je op letten bij het kopen van een steiger? 

Een schildersteiger is geen overbodige luxe als je de buitenkant van je woning van een nieuwe verflaag wilt voorzien. Je kunt er dan voor kiezen om alles op de ladder te doen, maar een steiger is toch vaak wat handiger en veiliger. Ook een kamersteiger kopen kan handig zijn om in huis je muren en plafonds te sauzen. Wat voor steiger je dan ook wilt aanschaffen, het is sowieso een goed idee om op de volgende factoren te letten voordat je een bestelling op het internet of in een winkel plaatst. 

Soort

Het eerste en meest cruciale punt dat je moet overwegen, is het type steiger dat je nodig hebt voor het project waarvoor je deze wilt gebruiken. Er zijn meer dan tien verschillende steigers waaruit je kunt kiezen, waardoor het moeilijk is om de juiste voor je project te kiezen. Als je de verschillende typen begrijpt, weet je zeker dat je goed geïnformeerd bent en de juiste materialen en steigers kiest. Bovendien is er een overvloed aan steigers beschikbaar, zoals glasvezel, aluminium, rolsteigers, etc. Deze zijn allemaal bedoeld voor verschillende doeleinden. Daarom is het het beste als je weet welke je nodig hebt. 

Verkoper

Het maakt niet uit waarom je de steiger gebruikt; het laatste dat je nodig hebt, is dat het onder je instort. Als je steigers koopt van een verdachte verkoper, kun je er niet voor zorgen dat deze aan de veiligheidsnormen voldoen. Koop daarom nooit bij een verkoper die geen bewijs kan leveren dat de steiger veilig is. Er zijn gelukkig genoeg betrouwbare verkopers in Nederland, dus ook in je buurt vind je vast een winkel waar je een goede steiger kunt kopen. Als dat niet het geval is, heb je altijd nog het internet waar je steigers kunt bestellen. 

Inspectie

De verkoper mag dan nog wel zo betrouwbaar zijn, alsnog is het verstandig om de steiger goed te inspecteren voordat je deze koopt. Deze tip is vooral belangrijk als je een tweedehands exemplaar op de kop wilt tikken. Inspecteer de steiger dan zeker grondig voordat je deze koopt. Let hierbij op alle onderdelen. Hun kwaliteit moet nog goed zijn, waarbij vooral de structuur en kracht van belang is. 

Materiaal

Een ander element waarmee rekening moet worden gehouden, is het steigermateriaal. Je moet ervoor zorgen dat de steiger voldoet aan de internationale kwaliteitsnormen. Aluminium steigers zijn de beste keuze als je in een veilige omgeving met weinig risico werkt. Je moet echter beslissen welk soort materiaal bij je doel past. Vergelijk ze daarom met elkaar en bepaal op basis hiervan welk materiaal het beste is. 

Industrienormen

Misschien wel het meest cruciale advies bij het kopen van steigers is het onderzoeken van de industrienormen en andere normen die van toepassing zijn in het gebied waar ze zullen worden geplaatst. Doe uitgebreid onderzoek om meer te weten te komen over de internationale normen die in je regio van kracht zijn en zorg ervoor dat je hieraan voldoet.