Sparen

Tips om te sparen voor je oude dag

Op een gegeven moment komt de tijd dat je met pensioen gaat en moet leven van je AOW. Helaas is het bedrag dat je ontvangt vaak lager dan je laatstverdiende loon. Om ervoor te zorgen dat je dezelfde levensstandaard kunt behouden, is het verstandig om op jonge leeftijd al na te denken over het sparen voor een aanvullend pensioen. Nu snappen we heel goed dat dit niet altijd even makkelijk is, maar stel dat je eens begint met iedere maand 50 euro opzij te leggen en dit naarmate je ouder wordt en ook meer gaat verdienen, stap voor stap verhoogt? Hoe je dit doet, leggen we je uit aan de hand van wat praktische tips.

Het belang van vroeg beginnen met sparen

Wanneer je op jonge leeftijd begint met sparen, heb je meer tijd om een aanzienlijk bedrag op te bouwen voor je oude dag. Door vroeg te starten, profiteer je ook van het rente-op-rente-effect. Dit betekent dat jouw spaargeld groeit doordat je ook rendement ontvangt over het eerder behaalde rendement. Dit werd door Einstein ook wel het ‘8e wereldwonder’ genoemd en dat is natuurlijk niet voor niets. Zo kan het verschil van beginnen  op je 20e of 30e over een periode van 20 jaar soms wel duizenden euro’s schelen. Reden genoeg dus om zo snel mogelijk te beginnen.

Geef prioriteit aan sparen

Om voldoende geld te kunnen sparen voor je oude dag, is het belangrijk om sparen als prioriteit te stellen. Zet maandelijks een vast bedrag opzij en behandel dit als een vast onderdeel van je uitgaven. Handig is om dit in het begin van de maand te doen, zodat je zeker weet dat je het ook daadwerkelijk doet. We zien nog te vaak dat mensen sparen wat ze ‘overhouden’. We hoeven je dan niet uit te leggen dat ze vaker niet iets overhouden dan wel.

Beleggen als alternatief voor sparen

Naast de ‘traditionele’ spaarrekening kan beleggen een interessante optie zijn om je kapitaal te laten groeien. Door te beleggen in bijvoorbeeld aandelen of fondsen, heb je kans op een hoger rendement dan bij sparen. Uiteraard brengt beleggen wel risico's met zich mee, maar op de lange termijn heeft het potentieel om je vermogen flink te laten groeien. Wat dacht je van beleggen in crypto? Tegenwoordig volg je alle crypto nieuws gemakkelijk online, waardoor je dus altijd op de hoogte bent en blijft van wat er gebeurt. Dit geldt ook voor normale aandelen en bijvoorbeeld de vastgoedmarkt.

Zoek naar een goede balans tussen risico en rendement

Bij beleggen is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen risico en rendement. Het is verstandig om jezelf goed te informeren over de verschillende beleggingsmogelijkheden en eventueel advies in te winnen bij een financieel adviseur. Op deze manier kun je weloverwogen keuzes maken en het gewenste rendement behalen.