Coronaproof aan de praat met Vechtdalpolitici Von Martels en Koerhuis
Herberg De Klomp (foto: Hotels.nl)

VILSTEREN – Ruim een half jaar na het laatste spreekuur van de Kamerleden Maurits von Martels en Malik Azmani voordat de coronapandemie uitbrak, wordt vandaag de draad weer opgepakt. Plaats van handeling is nog steeds herberg De Klomp. Een uitlezen kans om in gesprek te gaan met twee doorgewinterde politici met een groot hart voor de regio. U mag willekeurig welk onderwerp ter sprake brengen, maar als u wilt ingaan op wat er zoal op Prinsjesdag is gezegd en tijdens de algemene beschouwingen, dan mag dat natuurlijk ook. Daniel Koerhuis vervangt Europarlementariër Malik Azmani die vanwege maatregelen rond COVID-19 al enkele weken vastzit in Brussel. Als hij naar Nederland kom, dan geldt er een quarantaineplicht en daarmee gaat volgens de politicus kostbare tijd verloren. Azmani daarover: “Ik kan er dus helaas niet bij zijn. Laten we hopen dat Brussel snel weer op groen gaat. Als dat allemaal heel lang gaat duren, ga ik eerst thuis in quarantaine en dan vanuit huis werken. Maar voorlopig zit ik dus nog een tijdje in Brussel”. Het spreekuur in De Klomp is vandaag van 10.00 tot 13.00 uur, vanzelfsprekend met inachtneming van de anderhalve meter maatregel.

Aan Daniel Koerhuis heeft Azmani een goede vervanger. De VVD-er is geboren en getogen in het Vechtdal en woont nog altijd in Salland, om precies te zijn in buurgemeente Raalte. Als woordvoerder Wonen en Bouwen voor de VVD in de Tweede Kamer hoort hij graag waar wat goed gaat en wat beter kan. “De woningnood is hoog in ons land. Om dit op te vangen moeten we een miljoen huizen bouwen, waarvan zo’n 50.000 in Overijssel”, vertelt Koerhuis die onlangs een oproep deed voor een landelijke woondeal in de regio Zwolle. “Deze deal moet laten zien hoe, waar en wanneer we die huizen gaan bouwen. Ik hoor daarom graag hoe het bij ons in de buurt gaat met bijvoorbeeld het vinden van bouwgrond en het krijgen van bouwvergunningen. Die 50.000 huizen hoeven natuurlijk niet alleen door nieuwbouw komen, maar kan ook door transformaties, het plaatsen van flexwoningen en het toestaan van permanente bewoning recreatiewoningen. Ik ben ook benieuwd hoe het hiermee in de praktijk gaat.” Ook over andere belangrijke zaken zoals het energiezuiniger maken van huizen hoort hij graag meer uit de praktijk.

Het eerste spreekuur sinds de corona-uitbraak wordt gehouden in dezelfde week als Prinsjesdag. “Die dag verliep anders dan anders, maar de Troonrede werd gewoon gehouden”, aldus Maurits von Martels die het spreekuur als een goed moment ziet om daarover in gesprek te gaan met inwoners uit de regio. Uiteraard houdt het tweetal zich aan de maatregelen rond corona. “We zitten aan de grootste tafel die in De Klomp aanwezig is en kunnen daardoor met gemak op anderhalve meter van elkaar zitten. Ook in de lounge worden de stoelen en tafels ver genoeg uit elkaar gezet om veilig te kunnen wachten”, besluit Von Martels die blij is dat het spreekuur weer kan worden opgepakt.