Stichting De Imminkhoeve
(foto: Stichting De Imminkhoeve)

LEMELE – Op verschillende fronten eist corona z’n haar tol, ook economisch. Wegens het uitblijven van reserveringen heeft zorg- en leefstijlhotel Imminkhoeve in Lemele het faillissement moeten aanvragen. Men heeft z’n zinnen gezet op een doorstart. “Imminkhoeve is een unieke toegankelijke plek in de Benelux die veiligheid en ontspanning biedt voor kwetsbare mensen. Het toegankelijke Vechtdal mag deze unieke aangepaste vakantieplek niet verliezen. We zijn een van de weinige herstelplekken in Nederland waardoor we niet alleen uniek zijn als vakantieplek, maar ook als herstelplek”, aldus directeur Esther van der Kooij die vurig hoopt op een doorstart zodat de zorgvakanties en het vorig jaar geïntroduceerde leefstijlconcept alsnog kunnen doorgaan.

Sinds mensenheugenis is stichting Imminkhoeve het goede doel van de Dalfser Damitobeurs. Bij het stichtingsbestuur van Damitio is het nieuws over het faillissement ingeslagen als een bom. ‘Het gaat nu primair om het voorbestaan van de Imminkhoeve, het behoud van werk voor de medewerkers en de impact op Lemele. We zijn in afwachting van de ontwikkelingen en bezinnen ons op een later moment over de mogelijke gevolgen voor de eerstvolgende Damitobeurs in 2022’, aldus Damito-voorzitter Ronald Booijink in een schriftelijke reactie.Voormalig beursvoorzitter Wim Dankelman reageerde geschrokken op het nieuws. Hij vindt het verschrikkelijk voor alle direct betrokkenen en de vrijwilligers die zich verbonden voelen en hoopt van harte dat er een doorstart komt.

Imminkhoeve is bijna een halve eeuw het vakantieoord voor zorgbehoevenden, maar heeft vanwege het faillissement met onmiddellijke ingang de toegankelijke groepsaccommodaties en het zorg- en leefstijlhotel gesloten. Op dit moment wordt gekeken wat er met de boekingen voor de komende tijd moet gebeuren. Het UWV trekt alles uit de kast om de medewerkers zo goed mogelijk te ondersteunen.

Jaarlijks ontving de Imminkhoeve honderden gasten met een beperking. Omdat door de beperkingen rond corona de reserveringen uitbleven moest men uiteindelijk de handdoek in de ring gooien. Van mei tot en met augustus, traditiegetrouw de drukste periode van het jaar, stonden de kamers van het complex in Lemele nagenoeg leeg. Dat gold ook voor het grand café van het vorig jaar geopende zorg- en leefstijlhotel. Eind vorig jaar kondigde Imminkhoeve de transitie naar zorg en leefstijlhotel aan. Het vakantieoord voor mensen met een beperking zou zich verbreden en zich niet meer uitsluitend richten op zorgvakanties. Door de veranderende vraag en ontwikkelingen in de samenleving, werd de behoefte aan een locatie om te werken aan een gezonde leefstijl en herstel steeds groter. Samen met partners uit de zorgwereld zou Imminkhoeve zich inzetten  om mensen bewust te maken van een gezonde leefstijl.

Om een doorstart mogelijk te maken moet er een koper worden gevonden. Die optie wordt beoordeeld door de curator.