Vechtdal TV - Ommermars
Ommermars

OMMEN - Nonak is vandaag begonnen met de ontwikkeling van de Ommermars, de natuurlijke ‘Poort van Ommen’. Eerst wordt het deel van de speelnatuur uitgegraven. Het ontwerp voor de speelnatuur is gemaakt door scholieren en inwoners uit Ommen en uitgewerkt door Natuurlijke Tuinen uit Deventer. Ongeveer vanaf de tweede week van november kunnen kinderen genieten van de nieuwe speelnatuur tegenover de wijk Dante. Dan is het eerste deel van de ontwikkeling van de Ommermars gerealiseerd.

Gerrit Jan Bolks, voorzitter van de Stichting Burgerinitiatief Ommermars kan niet wachten tot de eerste kinderen de speelnatuur gaan ontdekken: “Ik ben blij dat de ontwikkeling van de Ommermars nu echt start na het maken en uitwerken van de plannen. De speelnatuur is het eerste deel en dat gebied is voor kinderen ontzettend mooi om te klimmen en klauteren op het. In de zomer kunnen ze lekker spelen in het water. Natuurlijk kan dit op een veilige manier.”

Natuurlijke elementen

Voor de speelnatuur worden vooral natuurlijke producten gebruikt. Centraal staat het fort dat een landschappelijk element is gemaakt van aarden wallen, stenen muren, betonnen buizen en houten vlonders dat net boven het maaiveld uitkomt. Daarnaast komt een struinpad dat gemarkeerd wordt door  natuurstenen steenmannetjes. Bij het ontwerp is rekening gehouden dat elk kind hier kan ravotten, spelen en ontdekken.

Feestelijke start en rondleidingen

De start van de ontwikkeling van de Ommermars wordt gevierd op zaterdag 11 september met rondleidingen voor inwoners en belangstellenden en een besloten bijeenkomst met alle betrokkenen bij de Ommermars en bestuurders. De rondleidingen beginnen om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Uiteraard worden daarbij de coronamaatregelen in acht genomen. De groepen bestaan uit maximaal 10 personen en deelnemers kunnen zich vooraf opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of op 11 september bij de kraam op de Ommermars.

Vrijwilligers

Stichting Burgerinitiatief Ommermars bestaat uit vrijwilligers met hart voor de natuur. Voor de aanleg en het onderhoud is de stichting op zoek naar vrijwilligers. Iedereen die meer informatie wil of graag actief wil meewerken aan de Ommermars, kan zich aanmelden door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ommermars, de Poort van Ommen

Voor en door Ommenaren: dat is het motto van het plan van het Burgerinitiatief Ommermars. In de afgelopen jaren hebben inwoners van Ommen een initiatief gestart om de ‘Poort van Ommen‘ een mooi aanzien te geven. Het gebied Ommermars ligt aan de rand van de kern van Ommen en wordt begrensd door de Vecht, het Ommerkanaal en de Varsenerdijk. In het noordelijk deel staat natuur ontdekken voor jong en oud centraal, met een focus op natuur en water.In het zuidelijk deel is ruimte voor natuur en biodiversiteit, in de vorm van een glooiend landschap met rivierduinen, zandige oevers, steilranden en een Vechtmeander met moerasbegroeiing. In het westelijk deel wordt de bezoeker uitgenodigd zelf de natuur te ontdekken.