“Zang en Vriendschap” bestaat 50 jaar

MARIENBERG - Vrijdagavond 13 augustus 2021 werd door de zangvereniging “Zang en Vriendschap”, op gepaste wijze en afstand, hun 50-jarig jubileum gevierd in de “Wingerd” te Mariënberg. De zangvereniging, opgericht in de jaren zestig, was toen een bloeiende vereniging. De repetities waren vanaf het begin op maandagavond zoals het nu nog steeds is.

Helaas was de bloeiende vereniging van korte duur en moest de vereniging zich zelf weer opheffen. Maar de behoefte voor zang bleef toch hardnekkig bestaan. Dus werd er op 13 augustus 1971 een nieuwe poging gedaan met 30 leden. Dit werd gelukkig een groot succes.

De saamhorigheid van de vereniging was groot en zo kon het 25-jarig jubileum worden gevierd op 13 augustus 1996. Het koor telde toen 28 leden, waarvan 6 leden lid waren vanaf het begin. Deze leden werden toen beloond met een pen met inscriptie, oorkonde en een bos bloemen.

Vervolgens werd op 28 oktober 2011 het 40-jarig jubileum gevierd met een concert, waarna er aansluitend een receptie was in de Sions-kerk te Mariënberg. Het koor telde op dat moment 22 leden, waarvan er nog 4 waren die vanaf het begin lid waren.

Vrijdagavond 13 augustus 2021 werd het 50-jarig jubileum gevierd met alleen de eigen leden, dit in verband met de corona perikelen, waardoor een groot feest niet tot de mogelijkheden behoorde.

De voorzitter mevr. de Lange memoreerde in haar toespraak dat ze door corona dit jubileum niet zo maar voorbij wilde laten gaan, maar er toch even bij stil wil blijven staan.

Ze vertelde dat de vereniging in 2017 nog 16 leden telde en eigenlijk te klein was. Toen kwam de dirigente, mevr. Marja Nijmeijer, met een mogelijke oplossing. Ze vertelde toen dat het koor “De Lofstem” uit Westerhaar met hetzelfde probleem zat en dat het misschien mogelijk was om samen een koor te vormen. Na een aantal vergaderingen, werd in maart 2017, geprobeerd of het samen gaan mogelijk was. Het klikte en de beide koren zijn nog steeds samen. De beide verenigingen tellen nu samen 33 leden, waarvan 16 leden “Zang en Vriendschap”.

Er zijn in de loop der jaren verschillende dirigenten geweest. Vanaf september 2006 is Marja Nijmeijer de dirigente van de vereniging en de voorzitter zei naar volle tevredenheid.

“Zang en Vriendschap” telt nu nog 2 leden die vanaf het begin er bij zijn.

De voorzitter huldigde vervolgens de jubilarissen, dit zijn:

Mevr. J van Vliet 50 jaar lid.

Mevr. A ter Bekke 50 jaar lid

Mevr. J van de Kamp 45 jaar lid.

Mevr. K van der Veen 25 jaar lid.

Een ieder kreeg een oorkonde, presentje en een bos bloemen.

Na de toespraak werden nog vele herinneringen opgehaald.