Een vlieger in de vorm van een sperwer, bouwjaar 1910 (foto: Paul Scholten)
Een vlieger in de vorm van een sperwer, bouwjaar 1910 (foto: Paul Scholten)

OMMEN – De Dalfser fotograaf Paul Scholten fietste naar Ommen en ging op bezoek bij Riks Siemons, beheerder van het enige vliegermuseum in Europa waar ruim honderd jaar vliegerhistorie is te bewonderen. Omdat het museum moet wijken voor woningbouw is Riks op zoek naar een vervangend onderkomen met een groot buitenterrein. Het liefst in Ommen, maar elders in de regio mag ook.

Het vliegermuseum maakt deel uit van stichting Space Art waar Riks zich bezighoudt met het geven van vlieger-workshops en lezingen en zelfs festivals organiseert. Van kinds af aan is hij in de weer met vliegeren en ontwerpt de vliegers zo dat ze makkelijk zijn te demonteren en te vervoeren. Voor het geraamte gebruikt hij meestal carbon, voor het doek spinnaker nylon, een sterke en watervaste stof. Met behulp van zijn computergestuurde naaimachine maakt Riks de mooiste creaties.

Het museum hangt vol bijzondere en unieke vliegers in alle formaten, vormen en kleuren. Het kleinste exemplaar is slechts een postzegel groot, de reus van de collectie heeft een spanwijdte van 7,5 meter. Uniek is dat Riks zondag 11 oktober deelneemt aan het evenement ‘One Sky One World’ waar enthousiastelingen op de hele wereld hun vlieger oplaten voor de wereldvrede. Waar Riks dat gaat doen? Gewoon in Ommen, pal voor de deur van het vliegermuseum.

Museum Space Art aan de Haven Oost 18 in Ommen is het hele jaar van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur op afspraak te bezoeken. Reserveren kan zowel via de website als telefonisch: 0529-453860 / 06-17766980.

vlieger 1

vlieger 2

vlieger 3

vlieger 4