(archieffoto: Robert / Rijswijk TV)

OVERIJSSEL – Vanwege het overtreden van de noodverordening rond het coronavirus hebben politieagenten en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in onze provincie sinds half maart 470 bekeuringen uitgedeeld. Dat blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie die RTV Oost opvroeg.

In het Vechtdal ging het om 73 overtredingen. In provinciehoofdstad Zwolle werden 51 mensen op de bon geslingerd, in Dalfsen 1, in Ommen 9 en in Hardenberg waren 12 mensen het haasje.

Voor welke overtredingen werden er processen verbaal uitgeschreven? Welnu, onder meer vanwege het niet naleven van de anderhalve meter regel, het niet dragen van een mondkapje op plekken waar dat moet, alsmede het met teveel inzittenden in één auto zitten. Inmiddels is de laatste maatregel van de baan. De boetebedragen zijn niet misselijk. Wie ouder is dan 18 betaalt 390 euro per overtreding. Jongeren wordt maximaal 95 euro per delict in rekening gebracht.

Of het daadwerkelijk moet worden betaald, wordt per geval beoordeeld door het Openbaar Ministerie. Landelijk gaat het om 15.530 bekeuringen.