Blokkerende boer
(foto: RTV Oost)

ZWOLLE – Bij het distributiecentrum van grootgrutter Albert Heijn op Marslanden in Zwolle hebben maandagmiddag en een deel van de avond zo’n honderd boeren de op- en afrit met trekkers geblokkeerd. Zaterdagmiddag was dat ook het geval. Toen werd zelfs aangifte gedaan tegen minister Schouten van Landbouw. Men zette het verdeelcentrum op slot omdat van daaruit levensmiddelen worden verspreid en iedereen dus op de blaren komt te zitten: transportsector, supermarkt en consument.

Sinds afgelopen vrijdag zijn de boeren al in touw met verschillende acties. Ze zijn faliekant tegen het nieuwe veevoerbeleid van Landbouwminister Carola Schouten die de uitstoot van stikstof uit mest wil reduceren door minder eiwit toe te staan in veevoer. Volgens de boeren is dat een vorm van dierenmishandeling en kwamen prompt met een tegenvoorstel: verlaging van het eiwitgehalte op basis van vrijwilligheid.

Het merendeel van de Tweede Kamer stemde vorige week in met de motie van CDA en VVD om beide plannen door te laten rekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving. De boeren hebben daar geen vertrouwen in omdat het plan van Schouten – zeer waarschijnlijk nog voor de doorberekening – al in september wordt doorgevoerd.