Boeren doen aangifte tegen minister Schouten bij politiebureau Zwolle (foto: RTV Oost)

ZWOLLE – In navolging van de actie waarbij een honderdtal boeren zaterdagmiddag bij het politiebureau in Zwolle aangifte deed tegen landbouwminister Schouten, deden diezelfde boeren er met een blokkade bij het distributiecentrum van Albert Heijn nog een schepje bovenop. De reden? De sector is niet blij met het eiwitarme dieet voor vee dat de minister in het kader van het stikstofbeleid wil verplichten.

Bij het distributiecentrum van de grootgrutter op Marslanden wisten de boeren tien vrachtauto’s tegen te houden. Overigens verliepen beide acties zonder problemen. Na een constructief gesprek met de politie hielden de agrariërs het na dik een uur voor gezien en gingen huiswaarts. Voorafgaand aan de acties was een grote groep boeren per tractor naar de afslag Zwolle-Zuid op de A28 gereden met de bedoeling ie te blokkeren. Die vlieger ging niet op omdat de politie lucht had gekregen van het plan en begeleidde hen naar het politiebureau. De boeren zijn boos omdat de minister omwille van het stikstofbeleid het eiwitgehalte in veevoer wil verlagen en spreken van dierenmishandeling.

Tweede Kamerlid en melkveehouder Maurits von Martels waarschuwt de boeren dat ze niet te ver moeten gaan met hun acties. “Dit gaat zich tegen de sector keren. Op een gegeven moment is de goodwill verspeeld. Mijn collega-Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) wordt geconfronteerd met doodsbedreigingen. Het gaat dikwijls te ver en de sector moet oppassen dat er geen grenzen worden overschreden”, aldus de inwoner van Dalfsen tegen RTV Oost. “Het is wel begrijpelijk dat de boeren een signaal wil afgeven om te laten zien dat ze het niet eens zijn met de plannen van het kabinet. Maar je kunt die eiwitnorm ook halen zonder soja of raapschroot. Dat is mogelijk. Dan hoef je de gezondheid van de dieren dus niet te schaden, het gaat alleen wel extra geld kosten.”