DEDEMSVAART -Op zaterdag 8 juni organiseerden de DNA Kunstexpeditie en kunstenaar Jeroen van Doornik een inspiratiebijeenkomst voor de inwoners van Dedemsvaart in Centrum de Baron. Hoewel de opkomst beperkt was, stond de bijeenkomst in het teken van het verzamelen van verhalen voor een nieuw te maken muurschildering (mural) met de titel "Het Verhaal van Dedemsvaart", bestemd voor het grote witte vlak op de achtergevel van De Baron.

Jeroen van Doornik, een kunstenaar uit Zwolle, nam in oktober 2023 al deel aan een mural workshop in de Gashouder in Dedemsvaart. Op uitnodiging van Irma van Zand van de DNA Kunstexpeditie, die als initiatiefnemer optreedt, zal Jeroen nu zelf een mural maken voor de achtergevel van De Baron. Van Zand beschouwt Jeroen als de ideale kunstenaar voor dit project, gezien zijn ruime ervaring met grote muurschilderingen, workshops en participatieprojecten.

Tijdens de inspiratiebijeenkomst liet Jeroen de aanwezige inwoners kennismaken met zijn werk als kunstenaar. Voorbeelden van zijn eerdere werk werden getoond om een indruk te geven van zijn stijl en aanpak. Na deze inspirerende presentatie werden de inwoners aangemoedigd om zelf creatief aan de slag te gaan. In de pop-up maakplaats in de Baron stonden allerlei creatieve materialen klaar, waarmee de deelnemers hun eigen verhaal over Dedemsvaart konden verbeelden. Dit waren anekdotes, ervaringen of oude foto's die typerend zijn voor het dorp.

De kunstenaar en de initiatiefnemer zijn vooral geïnteresseerd in persoonlijke verhalen die het karakter van Dedemsvaart weerspiegelen, en om die te verzamelen zullen ze ook nog de dorpskroegen bezoeken.Jeroen van Doornik zal op basis van alle verzamelde verhalen een eigentijdse schilderij creëren met de titel "Het Verhaal van Dedemsvaart". Dit schilderij, dat een formaat van 2 x 3 meter zal hebben, wordt vervolgens gereproduceerd op een weerbestendig doek dat geschikt is om buiten op te hangen. Het doek zal op een nader te bepalen datum onthuld worden bij De Baron in Dedemsvaart Foto: Vechtdal/Media 

p1080700