Column: Ouderen zien oplossing voor doorstroming in Dalfsen

Door Tim Everloo en Efraïm van den Berg

Er staan een paar studenten bij de plaatselijke Jumbo in Dalfsen die de aandacht trekken. Ze staan daar met een bord. Daar staat in grote koeienletters op ''Wie gun jij een woning?'' De studenten journalistiek staan op een gegeven moment met mevrouw De Ruiter te praten. 

Zij vertelt hun een interessant feitje met. ‘Er is hier een project geweest met woningen voor jongeren en ouderen door elkaar heen. Ik weet niet of het nog steeds loopt.’ Efraïm en Tim zijn vervolgens op zoek gegaan naar ouderen die ook interesse hebben in dit project en zijn met hen in gesprek gegaan. 

Wat voor alle Dalfsenaren wel duidelijk is: de woningmarkt zit vast. Er is bijna geen doorstroming, waardoor jongeren geen starterswoning krijgen, gezinnen niet groter kunnen wonen en ouderen niet kleiner.  

De studenten journalistiek ondervinden tijdens de gesprekken met ouderen dat er veel informatiebehoefte is naar de stand van zaken rondom het hofjesproject. Er begint iets te borrelen bij de nieuwsgierige journalisten. Ze willen dit verder uitdiepen, zodat de vragen die onder hun publiek leven, beantwoordt kunnen worden.  Zo vragen ouderen zich af: op welke termijn moeten de hofjeswoningen komen? 

‘We vinden het concept heel mooi, samen met elkaar wonen en toch je eigen plek hebben.’ Geeft een van de ouderen aan. Dit geld eigenlijk voor alle ouderen waar zij mee spreken. Het samenwonen en het naar elkaar omkijken vinden de geïnteresseerde Dalfsenaren allemaal erg belangrijk.  

Toch is het niet alleen hosanna. ‘Het is een heel eind van het centrum.’ Stelt Bart Broekman. Hij is niet de enige die zich daar zorgen over maakt. Alle ouderen die de jonge journalisten spreken, denken er zo over. Volgens de initiatiefgroep is dit de enige mogelijkheid om hofjeswoningen te realiseren in Dalfsen. 

 De studenten journalistiek hebben op basis van hun onderzoek een overzichtelijke weergave gemaakt van wie er allemaal betrokken zijn en wat er allemaal is gebeurd in de afgelopen jaren.  De lezer kan zelf kiezen wat hij of zij wil lezen, bekijken of luisteren.  Denk jij dat de hofjeswoningen een (gedeeltelijke) oplossing kunnen zijn voor het woningtekort in Dalfsen? Dat dit de doorstroming misschien een beetje op gang helpt? Laat het de studenten weten via woonnieuwsdalfsen@gmail.com

 

Bekijk hier 'De weg naar de Hofjeswoningen':

https://prezi.com/view/MrQvW99dxODYoq6Tb8vd/

schermafbeelding 2024 06 10 140335