Kopstaartbotsing op N340 bij Ommen: zeven inzittenden naar ziekenhuis
Het origineel uit 1995: de Volkswagen Polo in Harlekin-uitvoering. De oplage bedroeg 3.800 exemplaren (foto: Volkswagen.nl)

OMMEN – Vlak voor de splitsing naar de Balkerweg ging het woensdagochtend mis op de N340, in de volksmond bekend als de Hessenweg. Door een kopstaartbotsing kwamen zeven mensen in het Zwolse Isala ziekenhuis terecht. Dat meldt Enzio Ardesch op de website van RTV Oost

Op de linker rijbaan, die de N340 vervolgt richting Dalfsen, botste een automobilist hard op zijn voorganger. Volgens getuigen kwam dit door een vrachtwagen die op het laatste moment in de ankers ging om alsnog de afslag te kunnen nemen. Een van de achteropkomende auto’s zou daar niet tijdig genoeg voor hebben kunnen remmen, met de kopstaartbotsing tot gevolg. Of dit inderdaad zo is kan de politie nog niet bevestigen. 

De automobilist die van achter werd geraakt stopte zo’n honderd meter verderop in de berm van de afslag. De auto waardoor deze geraakt werd kwam op de rijbaan tot stilstand. De hulpdiensten, waaronder twee ambulances, waren snel ter plaatse. De weg werd ter hoogte van het ongeval afgesloten. Later kwam nog een derde ambulance bij die zich door de ontstane file moest worstelen om op de plek van de aanrijding te komen. 

Ter controle naar ziekenhuis 

In de bontgekleurde Volkswagen Golf zaten een man en een vrouw, met achterin twee kinderen. Voornamelijk om voor de zekerheid de kinderen te controleren, werden alle inzittenden per ambulance naar het Isala ziekenhuis gebracht. In de Peugeot 308, die van achteren werd geraakt, zaten eveneens een man en een vrouw, met achterin een baby in een autostoeltje. Ook zij zijn met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, hoofdzakelijk om de baby te controleren. 

De Golf, een replica van de gelimiteerde Harlekin-editie uit de jaren negentig, raakte onherstelbaar beschadigd. De politie heeft de auto onderzocht en concludeerde op basis van de eerste bevindingen dat het onwaarschijnlijk is dat de aanpassingen de oorzaak zijn geweest van het ongeval.  

Verkeershinder 

De afsluiting van de weg leidde tot flinke verkeershinder. De file op de N340 strekte zich uit tot op de N48 en had op het hoogtepunt een lengte van zo’n vierenhalve kilometer. De opeenstapeling van verkeer betekende ook dat weggebruikers die vanaf de N48 de N36 op wilden, gedwongen vast kwamen te staan. Dit had ook weer tot gevolg dat de rotonde waar de N340, N48 en N36 samenkomen, dichtslibde. 

Rond kwart over twaalf, ongeveer een uur na de aanrijding, werd de doorgaande rijbaan van de N340 vrijgegeven. Kort daarna volgde ook de afslag naar de Balkerweg.